Híreink

Menekülés a Holdon és a Marson

2022. november 08. 07:11

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a tűzvédelmi modellezésre specializált konferenciát 2022 szeptember elején. A Thunderhead Engineering Ltd. munkatársai, az SFPE közösség támogatásával, a korábban is tervezett csehországi Brno-ban szervezték meg a programot. Egy különleges kutatási projektről számol be szerzőnk, Veresné Rauscher Judit, aki dr. Takács Lajossal és Szikra Csabával előadóként vett részt a konferencián.


Mi lesz a Holdon? Mi a Marson?

A tudományos-fantasztikus könyvek világa elevenedik meg a Nexus Aurora City projektben – a nemzetközi, nyílt, számos szakembert tömörítő kezdeményezés egy állandó marsi kolónia részleteinek kidolgozását tűzte ki célul, és egymillió lakossal számol. Hogyan oldható meg a menekülés veszély esetén, ha a két alapfeltétel, amely meghatározza a menekülési lehetőségeket, a következő:

  • alacsony gravitáció (a Holdon: 0,17 g, a Marson: 0,38 g a földi 1 g gravitációhoz képest),
  • a levegő hiánya (tehát kültéri kiürítés nem lehetséges).

A tudományos munka egyik részeleme a Holdon és a Marson létesítendő telepek menekülési viszonyainak elemzése. Adott a helyszín, az épületek sora és az időpont: munkaidő / kora este.

Szymon Matkowski (Nexus Aurora) előadásában ezeket a szempontokat figyelembe véve mutatta be a Pathfinder evakuációs szimulációs modellt, amelynek segítségével modellezték a Nexus Aurora City projekten alapuló, egymillió ember számára tervezett telep menekülési lehetőségeit a Marson.

 

Hol lenne a telep?

Előzetes kutatásokat a NASA már végzett, de normatív előírások még nincsenek a menekülésre. Az egyik legnagyobb kihívást a haladási sebességek jelentik, amelyek a földi viszonyokhoz képest lényegesen lassabbak, mivel beltérben ugrálással haladni – ahogy a Holdra szállást követően az űrhajósok tették – kifejezetten veszélyes, főleg tömegben. A másik fontos előfeltétel, hogy a kiürítés szabadba nem történhet, így átmeneti védett tereket kell majd létrehozni veszélyhelyzet esetére – nemcsak mozgáskorlátozottaknak, hanem mindenkinek.

 

Milyen lenne a telep?

Ezeknek megfelelően módszereket kellett kidolgozni a tömegmozgások szimulálására alacsony gravitációs környezetben a biztonságos vészkijárat tervezése érdekében. A részletek az alábbi linken találhatók meg:

Animáció egy „városnegyedre” vetítve, 4150 emberrel számolva:

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 585 látogató olvasta.