Híreink

Megújult tűzoltó kötelek első kézből

2022. november 09. 07:00

A tűzoltóság napi működéséhez hagyományosan több kötélfajtát használ, ezek alapvetően két csoportba sorolhatók. Életvédelmet szolgáló egyéni védőeszközök és a tűzoltási, mentési feladatokat kiszolgáló kötelek. Hogyan kell a két eltérő típust minősíteni?


Mi szabályozza?

A szabályozás két szempontot: a biztonságot és az alkalmazhatóságot tekinti kiindulási pontnak. Ezt a két szempontot két jogszabály szabályai közvetítik felénk.

1. A 15/2010. (V. 12.) ÖM rendelet a tűzoltási, műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó tűzvédelmi technika alkalmazhatóságáról

Megköveteli, hogy az alkalmazhatóság és az együtthasználhatóság biztosítása érdekében rendszeresítési eljárást folytassanak le. A kijelölt tűzvédelmi technikai eszközök csak rendszeresítést követően tarthatók készenlétben.

Ezeket felülvizsgálat alá kell vonni, amelynek ki kell terjednie a műszaki megfelelőségre, a kiképzési és készenléti alkalmasságra, továbbá a biztonsági és egészségügyi követelmények meglétére.

A tűzoltó mentőkötelek OKF műszaki követelménye szerint kell felülvizsgálni.

2. 22/2009. (VII. 23.) ÖM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról

A különös biztonságot tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére kötelezett termékekre terjeszti ki, amely az 1. melléklet 3. pontja szerint, a tűzvédelmi technika III. kategóriába sorolt egyéni védőeszközökre is vonatkozik.

A termék tűzvédelmi megfelelőségét kijelölt tanúsító szervezetnek kell végeznie a termékre vonatkozó tűzvédelmi, biztonságossági követelmények előírásai szerint, amit a gyártónak, forgalmazónak kell kérnie.

 

Mentőkötelek

Ilyen, az életmentés biztosító egyéni védőeszközök a mentőkötelek. Ezekre Tűzvédelmi Megfelelőség Tanúsítvány kell beszerezni, amely igazolja, hogy a termék megfelel a termékre vonatkozó tűzvédelmi, biztonságossági követelmények előírásainak.

  • B-SAFETY 50 méteres mentőkötél sűrű szövésű

Ilyen engedélyes TMT 660/2/2021 számon a B-SAFETY mentőkötél.

  • B-SAFETY 30 méteres mentőkötél sűrű szövésű

Ilyen engedélyes TMT 660/2/2021 számon a B-SAFETY mentőkötél.

A tanúsítvány a kiállítása napjától számított öt évig érvényes.

 

Tűzoltó kötelek

Ezek nem szolgálnak közvetlen életvédelmet, de a működés biztonságban alapvető fontosságúak.

  • Sugárcső kötél 30 méteres

Alkalmazása: Kapocskötés, osztóval szerelt alapvezeték megkötése felhúzáshoz. Sugár, gyorsbeavatkozó sugár megkötése felhúzáshoz. Lábszelepes szűrőkosár, mélyszívó leeresztéséhez.

  • Tömlőtartó kötél 2 méteres

Alkalmazása: Egy vagy kettő tekercs tömlő vállon történő szállításához.
Magasba szereléskor a tömlővezetéket a működés helyén és kapocspáronként – amennyiben kikötési pont található – a kapocspár alatt és fölött kötéllel tehermentesítés céljából ki kell kötni.

  • Szívótömlőkötél 12 méteres.
  • 50 méteres viharkötél karabinerrel.
  • Kötéltartó zsák (a kötelek szállítása, védelme érdekében)

 

Mindezek kizárólagos gyártatói és a TMT engedélyek tulajdonosa B-SAFETY Kft., így a tűzoltósági mentőkötelek első kézből, raktárról beszerezhetők.

B-SAFETY KFT., 4025 Debrecen, Miklós u. 5-13. F.5
email: evi@bsafety.hu  telefonszám: +36 20 3600 479

A termékek megrendelhetők online a szolgalatiruha.hu webáruházban.

Vissza

Ezt a hírt eddig 756 látogató olvasta.