Híreink

Tetők világbajnoksága – Hazai sikerek az IFD Awardon

2023. október 24. 08:11

A benevezett 87 nemzetközi tető közül idén ismét sikerült három magyar tetővel dobogóra kerülnünk: egy arany, egy ezüst és egy bronzérem született. Négy szekcióban pályázhatnak az IFD tagjai, lapostető, fémlemezfedés, homlokzat és magastető kategóriákban.


Az épületburok témakör (a tető, a homlokzat és a szigetelés összefogó elnevezése) a tűzvédelemben is az egyik legjelentősebb tényező. A témakörben megtartott 2 napos bolzanói építőipari konferenciát követte a VB eredményhirdetése.

A Magyar Zene Háza aranyérmet, a Néprajzi Múzeum ezüstérmet, a Nyugati pályaudvar bronzérmet kapott október 13-án az olaszországi Meranóban megrendezett díjátadó gálán. 

Aranyérmet nyert lapostető szekcióban a METAL HUNGARIA HOLDING Zrt. a Magyar Zene Háza extravagáns tetőszigetelésével, ezüstérmes lett szintén lapostető szekcióban a RENOMÉ-BAU KFT. és a LAJTA-DUNA ÉPÍTŐ ÉS VÍZSZIGETELŐ KFT. közös projektjükkel, a Néprajzi Múzeum speciális tetőszerkezetével és bronzérmes lett a HOREX KFT. a Nyugati pályaudvar tetőjével fémlemezfedés kategóriában. 

A HOREX KFT. nem először állhatott dobogóra ezen a versenyen: korábban a Zeneakadémia tetőjével és két éve a Budavári Lovarda tetőjével is győzött a VB-n. 

 

Az érmet nyert projektek

Magyar Zene Háza 

Az épület ikonikus jellemzője az organikus, lebegő tetőszerkezete, melyet a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formált meg a tervező. A tetőzetében szinte nincsenek szögletes elemek, csak kizárólag hullámzó formák; felületét közel 100 egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több átvezeti a természetes fényt a belső terekbe, és ezzel különleges atmoszférát teremt.

 

Néprajzi Múzeum 

Az épület ikonikus formáját különleges műszaki megoldás adja, íves architektúráját a hidakhoz hasonlóan utófeszített szerkezet tartja, melyen kapott helyet az épület jellegzetessége a hatalmas, gyakorlatilag a Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkertje. Itt több, mint 3000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe növényeket és fákat ültettek és így egy több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkert alakult ki.

 

Nyugati pályaudvar

A Nyugati pályaudvar első két ütemében a HOREX Kft. ács, tetőfedő, bádogos és díszműbádogos kivitelezést végzett. Az ács és bádogos kivitelezés folyamán több, mint 1000 m3 faanyagot építettek be, 10.481 m2 korcolt lemezfedést készítettek el, 1.043 m belső helyzetű csatornával, mely kettősfalú, 1.767db díszműbádogos elemet helyeztek el. (Pl. egy darab oroszlán dísz présmunkáihoz 37 db öntvényszerszámpárt kellett gyártani és használni). 2.144 m tagozatos párkányt és díszes élgerincet gyártottak és helyeztek el.

 

IFD AWARD győztesei 

Lapostető kategóriában:

  • Wels autóbuszpályaudvar a Kaiser Josef Platzon (Schmid Dachbau GmbH, Ausztria)
  • Magyar Zene Háza (Metal Hungaria Holding Zrt., generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.)
  • Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont (Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. és Renomé-Bau Kft.)

Fémlemezfedés kategóriában:

  • Martin megye bírósága (Renaissance Roofing Inc, USA)
  • Tallinni székesegyház (Oma Katused OÜ és Valtsproff OÜ, Észtország)
  • Nyugati pályaudvar (Horex Kft., Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.)

Magastető kategóriában:

  • Maryland állam Capitolium épülete (The Durable Slate Company, USA)
  • House Fowler (H.P. Plum & Co. (PTY) LTD, Dél-Afrika)
  • Yellow Sands, Thurlestone (Stuart Wheeler Roofing Ltd, Egyesült Királyság)

Homlokzat kategóriában:

  • Apartmanházak, Wehntalerstraße, Zürich (VM Building Solutions Deutschland GmbH, Németország)
  • Hotel Indigo (Ing. Andreas Sauritschnig Alu-Stahl-Glas GmbH, Ausztria)
  • Valley - Amsterdam (SIA CMBD, Lettország)

 

Forrás: ÉMSZ

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 415 látogató olvasta.