Híreink

Napelemtűzoltási kísérlet Balatonföldváron

2023. október 20. 14:59

A napelemes rendszerek egyik fő kérdése a biztonságos olthatóságuk. Mennyi időre van szükség az égő napelem esetén a biztonságos tűzoltói beavatkozásra? Milyen védelmi rendszerek működnek ennek biztosítása érdekében? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Balatonföldváron a tűzkísérleten részvevő szakemberek, ahol külön erre a célra egy 20 m2-es, működő napelem épült.


Ahogy Tóth István, a SolarEdge értékesítési vezetője fogalmazott: náluk kiemelten fontos szempont a biztonság, különös tekintettel a tűzoltó biztonságára. Ezért is támogatták komplett napelem felajánlásával annak vizsgálatát, hogy hogyan viselkedik a SolarEdge-rendszer tűz esetén. Az első ilyen tűzpróbára a Katasztrófavédelem hatvan-nagygombosi gyakorló telephelyén került sor 2022-ben. Az akkori vizsgálat elsősorban az égő napelemek olthatóságára koncentrált, emellett egy hagyományos sztring-inverter és egy SolarEdge-rendszer feszültségértékeit mérték.

2023. október 16-án a balatonföldvári strandon egy 10 napelemből épített PV-rendszer tűzeseti viselkedését vizsgálták, ezúttal a feszültségek időbeli lefolyására, a SolarEdge biztonsági funkcióinak bemutatására fókuszáltak.

A kísérletre a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által rendezett konferencia keretén belül került sor. A konferencián először előadás formájában mutatták be

  • a SolarEdge biztonsági funkciókat, illetve
  • a SolarEdge és a hagyományos sztring-inverterek közötti különbségeket, a biztonság szempontjából.
  • Délután a tűzpróba során a konferencia vendégei meggyőződhettek róla, hogy az elmélet valóssággá válik.

Ahogy jeleztük, terveink szerint az előadásokat közreadjuk, majd egy részletes műszaki szakmai cikkben és videós beszámolóval is bemutatjuk a látottakat.

Előzetesen álljon itt néhány megállapítás, amelyet a tavalyi próba után a mostani kísérlet újra dokumentálhatóan alátámasztott:

Safe DC funkció:

A sztringen mért feszülstég 30 másodperc alatt 120V (biztonságos) értékre csökkent a kezdeti 400V-ról. Ezután tovább csökken az optimalizálónkénti 1V értékre, a konkrét napelemnél 10V-ra.

Tűz esetén:

Attól a pillanattól számítva, ahogy a láng elérte a napelemet, a  70 mp múlva a feszültség 120V alá csökkent, a kábel megsemmisülésekor az inverter hibát jelzett (erről riasztást küldött) és a rendszert leállította.

Ha mindezeket értékeljük, előzetesen meg kell különböztetnünk a két rendszertípust típust.

1. A hagyományos sztring-inverterekben a sorba kötött napelemek napsütés esetén generátorként viselkednek, akkor is veszélyes ívet húznak, ha az inverterről le vannak választva.

  • Ilyenkor a mért feszültség a biztonságos érintésvédelmi feszültség (120V) sokszorosa. A tető égése során sokszor a napelemek eltávolítása lenne szükséges, de ez a hagyományos sztring-inverteres rendszerek estén kockázatot hordoz magában.
  • A 2022-es tűzpróba során a hagyományos sztring-inverteren a napelemek megsemmisülésekor is még veszélyes feszültség volt mérhető. Ezért a tűzoltó csak akkor tudja az oltást megkezdeni, ha a napelemrendszer megsemmisült, ezzel együtt valószínűsíthető a jelentős épületkár.

2. A SolarEdge inverter nem hagyományos sztring-inverter. SolarEdge esetén nem a napelemeket, hanem az optimalizálókat kötik sorba.

  • Ahogy az látható volt, az optimalizálók képesek a napelemeket leválasztani. Üzemzavar esetén 1V / optimalizáló feszültség mérhető.
  • Az ilyen rendszer, ezzel a minimális feszültséggel a beavatkozó tűzoltó számára biztonságos, az oltást azonnal meg lehet kezdeni akár a napelemekkel fedett héjazat területén is, így a tűz továbbterjedését megakadályozhatja.
  • A tulajdonos így jelentős vagyoni értékeket tudhat nagyobb biztonságban.

Vissza

Ezt a hírt eddig 554 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: