Híreink

Miért kell az égő járműveket biztosítani?

2022. december 13. 08:15

A német tűzoltó magazinban mutatott be öt videót Michael Klöpper, igazolva a járművek biztosításának fontosságát, hogy megakadályozzuk azok elgurulását. Ez néha elmarad, így ha egy égő jármű elgurul, annak súlyos következményei lehetnek, például további anyagi károk, a tűz terjedése vagy akár sérülések is. Alapvetés, hogy egy égő jármű mindig el tud indulni, még sík terepen is.


1. videó: "Hé, vigyázz!"

2021 márciusában az arkansasi Fayetteville-ben egy ház előtt kigyulladt egy tetőfedő cég teherautója, amelyhez pótkocsi volt kapcsolva. Elsőként egy rendőr érkezett a helyszínre, aki szabályosan parkolta le járőrautóját, a lejtős felhajtó előtt távolabb. Nem sokkal ezután a teljesen égő jármű legurult a lejtőn és egy dombon. A rendőr figyelmeztetett egy járókelőt („Hé, vigyázz!”), és tűzoltó készülékkel elkezdte oltani a száraz növényzetben keletkezett avartüzet. Nem történt sérülés.

 

2. videó: Amikor a gépjárműfecskendő kerül veszélybe

A San Diego-i (Kalifornia) tűzoltóság számára, 2019 márciusában, rutinműveletnek tűnt egy többsávos úton égő vontatójármű oltása a belvárosban. A rendőrség és a tűzoltóság szinte egy időben érkezett meg.

A tűzoltóautóval elhaladtak az égő jármű mellett és néhány méterrel az égő járműtől távolabb befordulva két sávot elfoglalt, hogy biztosítsa a helyszínt. A gyorsbeavatkozóval egy tűzoltó megközelítette a járművet, de alig tíz másodperccel a kiérkezés után az égő jármű gurulni kezdett. A teherautó nekiütközött a tűzoltóautónak.

A tűzoltóság meg tudta akadályozni, hogy a tűz átterjedjen saját járművére, de így is kisebb anyagi kár keletkezett.

 

3. videó: Hirtelen gurulni kezd a jármű

Az még nehezebb eset, amit az Arizona állambeli Anthem tűzoltósága is tapasztalt. Az égő teherautó oltása már hosszabb ideje zajlott, amikor a kigyulladt tehergépkocsi hirtelen elindult, és az úton előtte álló tűzoltóautóba ütközött. A gépjárművezető a gépjárműfecskendőt, tolatással biztonságba tudta helyezni.

 

4. videó: Égve gurulás a lejtőn

A szemtanú videója világszerte feltűnést keltett, amikor felvette, ahogy Norvégiában egy Mercedes hirtelen elgurult a tűz oltása közben – több száz métert gurult lefelé egy lejtős úton, mielőtt egy korlát megállította az autót. A tűzoltóság szó szerint futott a tűz után.

 

5. videó: Példa Németországból

Nem csak a lejtők veszélyesek! Erre jó példa, amikor Hannoverben egy szemtanú látta, hogy egy égő jármű, a tűzoltóság kiérkezése után elindult a sík úton és csak a parkoló autók tudták megállítani. A tűzoltóknak sikerült az égő járművet hátrább tolni.

 

A Feuerwehrmagazin.de cikke alapján

Vissza

Ezt a hírt eddig 603 látogató olvasta.