Híreink

Elektromos átállás a cégeknél – napelemes rendszer esetén

2024. augusztus 30. 07:00

A tűzvédelem mellett a működő napelemes rendszereknél egyre többször merül fel az elektromos autók töltési infrastruktúrájának fejlesztése során, hogy legyen-e energiatároló. Ez tűzvédelmi és műszaki fejlesztési és persze anyagi kérdés, ami nem is olyan egyszerű. A villanyautosok.hu ez utóbbiakra hívja fel a figyelmet cikkében.


Az elektromos autók megjelenése a vállalati járművek között egyre gyakoribb, sőt a teljes flottacsere is kivitelezhető. Ráadásul egyre inkább ott vannak a dolgozók e-autói. A töltés feltételeinek kialakítása, így különösen vállalati telephelyeken vagy az irodaházak parkolójában új kihívás. Maga a töltés pedig időigényes, mivel az akku ma még lassan tölthető. Számos irodaháznál, céges telephelyen már egy-két e-jármű töltésére van töltőpont kialakítva.

Az új kihívás a nagyobb töltőszám és a korszerűbb töltők telepítése.

A kérdés:

  • Van-e elegendő, biztonságosan felhasználható kapacitás, amelyet az elektromos járművek töltésére lehet használni?
  • Megvannak-e ezekhez a hálózati adottságok?
  • Szükség van kapacitásbővítésre?
    A szakértők szerint a beruházást gyakran nem elég a csatlakozási pontra elvégezni, az áramerősség növelése mellett számos esetben a belső erősáramú rendszert is fejleszteni kell, esetleg egy új transzformátorállomás telepítésével, vagy a hálózat és elosztók vezeték-keresztmetszet miatti cseréjével.
  • Kapacitásbővítés nélkül energiamenedzsmenttel

Ilyenkor az új fogyasztókra inkább energiamenedzsment rendszert vetnek be. Ezzel részletes, időszakokra, napszakokra, fogyasztókra bontott adatokhoz jutnak, amelyekkel feltérképezhető a vállalat energiafogyasztási szokása, és ez alapján megfelelően vezérelhető az új töltőinfrastruktúra.

Ha napelemes hálózatot is terveznek, amely akkor napsütésben elegendő, völgyidőszakokban kevés lesz a hasznosítható kapacitás.

Ismét egy olyan energiamenedzsment rendszer kiépítése szükséges, amely a teljes aktuális teljesítményigény alapján szabályoz.

 

Társasházaknál

A töltőpontok számának érdemi növelése azt eredményezheti, hogy az energiamenedzsment rendszer a töltési időszakban később töltésre becsatlakozókat sorba állítja, és akkor kezdi el feltölteni őket, amikor vagy a rendelkezésre álló szabad teljesítmény kellő mértékűre nőtt vagy a korábban felcsatlakozott autók már feltöltődtek.

 

Napelem energiatárolóval együtt telepítve

Az intelligens helyi napelemes és energiatárolós rendszerek hatékonyabban kezelhetik a cégek energiaigényét. Így energiaszükségletük nagyobb részét képesek megújuló forrásból származó energiával biztosítani.

Az energiatárolók építészeti tűzmegelőzési és tűzoltási kihívásaira új megoldásokkal kell felkészülni.

 

Villanyautosok.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 129 látogató olvasta.