Híreink

Az Operaház fantomja – helyett: kutatás a tűzvédelemben

2024. augusztus 22. 08:28

A Tűzvédelem legfrissebb száma 22 oldalt szentel hazánk egyik legfontosabb és legszebb épülete, az Operaház felújításának – jobban mondva a felújítás tűzvédelmi vonatkozásának. A ZDA-Zoboki Építésziroda munkatársai hatalmas munkával feltárták az építés óta eltelt időben végzett módosításokat, hogy a mai korszerű tűzvédelmet megvalósíthassák. Ebbe az izgalmas kutatási folyamatba enged egy résnyi betekintést Kakas László, a ZDA-Zoboki Építésziroda vezető építésze mai cikkünkben.


Az izgalmas egyedi megoldások a Tűzvédelem augusztusi számában olvashatók, de egy a tűzvédelemmel kapcsolatos érdekességet bemutatunk, amelyet a rajzok alapján, a páholyok felmérésénél és a nézőtéri szerkezet tervezésénél fedeztek fel a tervezők.

Ybl Miklós tervei alapján készült Operaházban eredetileg volt két vészkijárat (Notausgang, korabeli írásmóddal Nothausgang) a zenekari árok felőli nézőtéri sarkokban. Ez látszik a metszeti részleten (kékkel jelölve):

A zenekari árok előtt a nézőtéren két vészkijárat volt (1912 előtt)

1912-ben a Medgyaszay féle átépítésnél ezek a vészkijáratok megszűntek, mivel a zenekari árok felé elmozdult a nézőtér és így már nem tudtak lemenni a régi vészkijáraton, de a zsöllyeszinti bejáratokat viszont kiszélesítették a páholyfalak elmozdításával. Valószínűleg akkor is volt egy tűzoltó, aki látva a kijárat (notausgang) megszűnését „ellensúlyozó intézkedésként” kért fent szélesítést.

A kiszélesített bejárattal az új „Medgyaszay lépcső-ruhatárból felvezető” húzott karú lépcsőre vezették rá a menekülés egy részét, illetve megvolt továbbra is az eredeti egyenes karú lépcső.

Az évszázadok egymásra épülését mutatja, hogy éppen a régi „notausgang” helyére tervezték most a VIP bejáratot, ahová a nézőtér első soraiba lehet innen közvetlenül megérkezni, de ezt tűzvédelmi kiürítési szempontból a számításban nem lehetett figyelembe venni menekítéskor.

A Google 3D-nézete az Operaház belsejéből

Vissza

Ezt a hírt eddig 185 látogató olvasta.