Híreink

Nyáron a Balaton körül e-kerékpárral – Néhány hasznos tipp a biztonsághoz

2024. augusztus 22. 08:12

Hőség, tekerés, melegedő motor, hőt termelő akkumulátor. Aggodalomra semmi ok, mert az e-kerékpár alkatrészeinek műanyag vagy fém házát úgy tervezték, hogy megfelelő hűtést kapjanak, vagy a hőt leadhatják a környezetbe. De mi a helyzet nyáron, amikor egy e-bike túrán a környezeti hőmérséklet a 39 °C-ot is elérheti?


Mit tegyünk, ha emelkedik a hőmérséklet?

A hő különböző hatással van az e-bike akkumulátorcelláira. Egyrészt a magas hőmérséklet növeli az akkumulátor belső ellenállását, így több energia alakul át hővé az akkumulátorcellákban, ami végül a motor számára elveszik, és gátolja a teljesítményt. A teljesítménycsökkenés mértéke azonban korlátozott, mivel az e-kerékpárban az áram a belső ellenállás növekedéséhez képest viszonylag alacsony. Ezért a mi nyári hőmérsékletünkön nem alakul ki menet közbeni légáramban olyan szélsőséges hőmérséklet, amelyben az akkumulátorcellák akár tönkre is mehetnek.

 

Mi van, ha megállunk? – Nyári e-bike akkumulátor tippek

De mi történik akkor, ha egy e-bike túrán egy sörkertben vagy a strandon tartunk pihenőt, és nincs más lehetőség, mint leparkolni az e-bike-ot a napon? Az ismert, hogy az akkumulátort hosszú távon kímélni kell a hőségtől, mivel az akkumulátorcellák élettartamát erősen befolyásolja. Az ideális a 0 °C és 20 °C közötti hőmérséklet. A túl magas hőmérséklet károsítja az akkumulátort, persze ez még nem jelent közvetlen tűzveszélyt, de jobb az óvatosság.

Mit tehetünk?

  • Védjük az e-kerékpár akkumulátorát a tartós napsütéstől.
  • Keressünk árnyékos helyet!
  • Az e-kerékpár akkumulátorát mindig 30 °C alatt tároljuk.
  • Ha az e-bike a napon van, akkor vegyük ki az akkumulátort (ha lehet) és tároljuk máshol (pl. árnyékban).
  • Nyáron ne tároljuk az e-bike akkumulátorát az autóban.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 124 látogató olvasta.