Híreink

Ez zsír! – Mikor nem használható tűzoltó takaró?

2024. augusztus 15. 08:13

A tűzvédelmi takarókat alapvetően a kisebb lángok vagy a keletkező tüzek leküzdésére használjuk. A takaró ugyanis az égő tárgyat elválasztja az oxigéntől és ezzel már a kezdeti szakaszban megszünteti az égés egyik feltételét. Ugyanakkor ez sem alkalmas mindenre, az eddigi tapasztalatok alapján több kétség merül fel a tűzoltó takarók egyes alkalmazásával kapcsolatban.


Mik azok a tűzvédelmi takarók?

A tűzvédelmi takarók speciális lángálló anyagokból készült takarók, amelyeket a kezdődő tüzeknél az igazán hatékonyak. A tüzet úgy oltják el, hogy a tüzet elválasztják az oxigéntől, ezáltal a tüzet megfojtják a tűztakaróval. Ebből az is következik, hogy kezdődő tüzeknél használható elsősorban, másrészt bizonyos gyakorlatot feltételez, mert nélküle akár a használó is megsérülhet, hisz közel kell menni a tűzhöz és ráteríteni a takarót.

 

Szabad a tűzoltó takarót zsírtüzeknél használni?

Az eddigi ajánlások szerint igen, ezzel szemben a német élelmiszeripari és vendéglátóipari munkáltatói felelősségbiztosítási szövetség (BGN) vizsgálatai kimutatták, hogy a zsírsütő berendezésekben keletkezett zsírtüzeket nem lehet hatékonyan eloltani tűzoltó takarókkal. Sőt, aki megpróbálja ezt megtenni, jelentős égési sérülésveszélynek teszi ki magát. Ennek oka, hogy a letakart zsírtűz égésénél a tűz áthatol a tűzvédelmi takaró szövetén akkor is, ha a tűzvédelmi takaró a helyén van.  Ezért étolaj- és sütőzsírtüzek oltására kereskedelmi létesítményekben és nyilvános helyiségekben nem szabad tűzoltó takarókat használni. Megjegyezzük, hogy ez a háztartási méretű konyhákra nem vonatkozik, mivel ott sokkal kisebb olaj-és zsírmennyiségekről beszélünk, mivel ott a használt sütőolaj térfogata 2-4 liter.

A kereskedelmi célú konyhákban 5–100 liter is lehet a sütőolaj, ezért itt mindig az F tűzvédelmi osztályba tartozó (az EN 2 európai szabvány szerinti) tűzoltó készülékeket kell tartani, amelyek a leghatékonyabbak a zsírtüzek oltására. Ezek beszerzésénél figyelni kell a készülékek teljesítményére, amelyeket négy osztályba soroltak. A kódolásuk egyszerű:

  • 5 F = 5 liter sütőolaj
  • 25 F = 6–25 liter sütőolaj
  • 40 F = 26–40 liter sütőolaj
  • 75 F = 41–75 liter sütőolaj

 

Fontos megemlíteni:

  1. A zsírtüzet semmiképpen sem szabad vízzel oltani, mivel az nehezebb, mint az égő zsír. Ha vízzel próbáljuk eloltani a tüzet, az oltóvíz gyorsan belesüllyed az égő zsírba és elpárolog. A keletkező vízgőz ekkor robbanásszerűen felfelé lövell, és magával ragadja a forró zsírt, miközben lángcsóvát hoz létre. Szóval ezzel még tetézzük a bajt!
  2. A porral és szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékeket sem szabad olaj és zsírtüzek oltására használni, ezek ugyancsak veszélyesek.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 404 látogató olvasta.