Híreink

Hatósági jogkörök: mi lesz a kormányhivataloknál október 1-től?

2024. augusztus 13. 14:06

Mint ismeretes a kormány a katasztrófavédelmi hatósági jogkörök jelentős részét 2024. október 1-től a kormányhivatalokhoz telepíti. Most augusztus elején, könnyű nyári olvasmányként, rövid konzultációra, 223 oldalnyi jogszabálytervezetet tettek közzé, amelyből az átadott konkrét hatósági jogkörök kiderülnek.


A Katasztrófavédelem korábban iparbiztonsági, tűzvédelmi, polgári védelmi, vízügyi és vízvédelmi hatósági hatásköröket kapott. Ebben most gyökeres változást hoz október 1.

Az indokolás szerint a „jogszabály-módosítás célja, hogy a katasztrófavédelmi szervezet által gyakorolt egyes hatósági hatáskörök kormányhivatalokhoz telepítésével összefüggő törvénymódosításokhoz kapcsolódva a kormányrendeleti szintű szabályozásban is átvezetésre kerüljön a hatáskör-változás.”

Ez az egyes hatósági hatáskörök változásáról szóló kormányrendelet tervezet 154 oldalon sorolja fel azokat a változásokat, amelyek a Katasztrófavédelem tűzvédelmi, iparbiztonsági, vízügyi és vízvédelmi hatósági jogosítványait érintik.

Ehhez kapcsolódóan

  • az egyes eljárási szakkérdések hatósági vizsgálatáról szóló Kormányrendelet 61 oldalon
  • a hatáskör-telepítéssel összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló belügyminiszteri rendelet 8 oldalon tervezi szabályozni a kérdéseket.

Ezek közül az iparbiztonsági hatósági jogok alapvetően újnak számítanak, és az Uniós jogra épülve alakultak ki. A vízügyi hatáskörök nagy hazai tradícióval rendelkeznek, amelyek alig pár éve kerültek a katasztrófavédelemhez.

A tűzvédelmi hatósági jogkörök a II. világháborút követően kerültek az akkor megalakult Állami Tűzoltósághoz és azóta minden szervezeti változás ellenére 2000-ig, illetve 2012-ig a tűzoltóságoknál maradtak.

2000. január 1-jétől az országos és megyei szinteken a tűzoltóság és a polgári védelem összevonásával, létrejött a Katasztrófavédelem, benne a hatósági jogkörökkel. Helyi szinten, azaz első fokon, a hatósági jogkörök az önkormányzati tűzoltóságoknál maradtak 2012.január 1-ig.

2012. január 1-jén, a 2000. évi részleges integráció után, a katasztrófavédelemnél teljes egészében megtörtént az integráció. Ekkor a megalakult egységes Katasztrófavédelem lett a tűzvédelmi hatóság, a Katasztrófavédelmi kirendeltségek lettek az első fokú, és a Megyei igazgatóságok a másodfokú tűzvédelmi hatóságok.

Most ez a folyamat megszakad, amely számos kérdést vet fel.

A második világháború előtti rendszert talán a legjobban a tűzrendészet fejlesztéséről szóló 1936. évi X. törvénycikk olvasásával érthetjük meg.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 532 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: