Híreink

PFAS és az akkumulátortüzek – PVDF a lítiumion-akkumulátorokban

2024. június 04. 15:32

A tűzoltó habképző anyagokról már tudtuk, most a greeninfo.hu honlapon Darvas Béla összefoglaló cikkéből az is jól látható, hogy a lítiumion-akkumulátorokban is jócskán találhatók ilyen vegyületek. Tűz esetén pedig ezek környezetterhelése és az egészségügyi veszélyforrás jelentős.


A tűzoltó készülékeknél tiltják, az akkuknál még nem

A PFOS/PFOA tartalmú tűzoltó habképzőanyagok korlátozása miatt egyre többször fel kell tenni a kérdést a tervezőnek, vállalati tűzvédelmi szakembernek: mi legyen helyette? A flourtartalmú habbal töltött tűzoltó készülékek lecserélhetők flourmentes habot tartalmazókra, de lehet más alternatívákat is keresni, ahogyan azt korábbi cikkünkben kifejtettük. A greenfo.hu cikke azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyanezt a kérdést a lítiumion-akkumulátoroknál még nem tették fel (elégszer).

 

Ezen tanulmány szerint magas hőmérsékleten a lítiumion-akkumulátorok bizonyos alkotóelemei – többek között például a polivinilidén-fluorid – egy sor káros anyagra bomlanak le, például a tanulmányban (és a greenfo.hu-cikkben is) említett hidrogén-fluoridra, amely rendkívül komoly egészségkárosító hatásokkal bír. A hidrogén-fluorid belégzése halálos lehet, bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhat, vagy akár a csontokig terjedő elhalást. A bőrön keresztül felszívódva, a kalcium kiszívó hatása miatt görcsöket válthat ki, szívműködési zavarokhoz vezethet. Persze nem egy csepp a veszélyes, de ha az ujjunkat belemártjuk a savba, az már elegendő lehet. 

 

A probléma halmokban áll

A greenfo.hu cikke felidézi, hogy „áprilisban a US EPA (az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége) két történelmi lépést tett a PFAS-nak való kitettség csökkentése érdekében. Kimondta, hogy a PFOS és a PFOA valószínűleg rákot okoz (a PFOA esetében az IARC egyértelmű minősítést tett), és hogy egyik vegyianyag szintje sem tekinthető biztonságosnak (elfogadhatónak); vagyis kifejezetten veszélyes anyagnak minősítette ezeket”. 

Így tehát a környezetterhelés egyértelmű – a probléma ezzel pedig az, hogy a használt akkumulátorok igen nagy mennyiségben gyűlnek fel a szeméttelepeken, ami tűz- és környezetvédelmi problémák sorát generálja. A kommunális hulladékot kezelő telepeken több száz tonna szemétben bújnak meg elszórva apró, száz-kétszáz grammos akkumulátorok, amelyek bármikor kigyulladhatnak. Az ilyen akkuk a nem megfelelően kidobott hulladék miatt lehetnek ott: elromlott elektromos eszközök végzik a kommunális hulladékban (amely eleve szabálytalan), ezekből ráadásul nem távolítják el az akkumulátort (ami még szabálytalanabb). Egy végfelhasználó számára az akku eltávolítása sok esetben nem is opció, hiszen beépített akkuról van szó, így a legtöbb, amit tehetünk, az elektromos hulladék megfelelő kezelése (ti. nem a kommunális hulladékkal történő keverése). 

Erről bővebben lásd korábbi cikkünket, ahol a France24 videoriportját is beágyaztuk.

Vissza

Ezt a hírt eddig 188 látogató olvasta.