Híreink

A1 tűzvédelmi osztálynak megfelelő monitorok? – Minek, hova?

2024. május 31. 08:01

A FeuerTrutz német tűzvédelmi szaklap az idei évben is megszavaztatta olvasóit, és az építészeti tűzvédelem kategóriában az év terméke díjat a FORTEC Integrated Kft., BLO-Line® - FireLoadOptimised monitora nyerte el. Hogy kerül, a csizma (monitor) az asztalra (építészeti) kérdezhetjük?


A nagy épületek közlekedési területei többnyire egyben menekülési útvonalak, ahol a tűzkeletkezés veszélyét és a tűzterhelést minimalizálni kell. Annyira, hogy nálunk az OTSZ 194.§ (1) bekezdése értelmében csak nem tűzveszélyes osztályba tartozó anyag helyezhető el ezeken a területeken.

Így van ez Németországban is! Persze, ahogy nálunk is, majdnem minden ilyen területen reklám és információs céllal monitorokat helyeznek el. Ott, aki digitális információs rendszereket kíván használni ezeken a területeken, annak gondoskodnia kell arról, hogy a monitorok ne jelentsenek tűzveszélyt. Itt jön képbe a Fortec Integrated aki, ennek a követelménynek megfelelő, nem éghető monitorokat kínál, amelyek megfelelnek a legmagasabb, A1 tűzvédelmi osztálynak. A monitorokat a DIN EN 13823 szabvány szerinti tanúsított tesztlaboratóriumban tesztelték, a DIN EN 13501-1 (nálunk MSZ-EN 13501-1) szabvány szerint értékelték.

A csizma itt kerül az asztalra, mert ez a szabvány az építőipari termékek tűzzel szembeni viselkedését vizsgálja, mégpedig arra, hogy a termék (itt a monitor) támogatja-e és milyen módon a tűz terjedését, vagyis milyen gyorsan ég és egyidejűleg mennyi energiát termel.

A BLO-Line® monitorok tűz esetén nem termelnek füstgázt, és nem járulnak hozzá a tűzterheléshez – akárcsak a beton és a kő. Ideálisak a menekülési és mentési útvonalakhoz.

Az, hogy nincs vastag, nehéz tűzvédelmi ház és aktív szellőzés sem kell, ezért aztán elegánsan integrálható a térbe és még energiatakarékos is már csak a bónusz.

A lényeg, hogy a nagy fényerejű és tiszta megjelenítést maximális biztonsággal kombinálják. Így, akár nálunk is betartható vele az OTSZ követelménye. 

www.fortec-integrated.de

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 165 látogató olvasta.