Híreink

Dräger Fire Dragon 9000 – Házhoz visszük a tréninget!

2023. május 12. 09:14

A tűzoltóknak készen kell állniuk bármilyen tűz megfékezésére. Ehhez speciális körülmények közötti gyakorlásra van szükség. A tűzszimulációs gyakorlatok a felkészülés legjobb terepei. A fix épületekben elhelyezettek mellett, a költségek miatt egyre nagyobb szerepet kapnak a mobil konténerek, amelyek mintegy házhoz mennek és sok helyen képesek a tűzoltók gyakorlatait támogatni.


Épületek égetésétől a mobil megoldásig

A valóságot megközelítő tűzeseteknél tapasztaltak felismeréseiből és az összegyűjtött taktikai tapasztalatból kiindulva a Drägernél több, mint 50 éve elindult a tűzoltók képzését segítő tréningpályák tervezése, kivitelezése. Az utóbbi 20 év mérés- és számítástechnikai fejlődésével előtérbe kerültek a tűzszimulációs tréningek. Ennek első eredményeiként megszülettek a fixen telepített (tűzház, repülő, hajó.) megoldások. Ezeknél a tűzoltóknak kell általában a nagyobb városokba telepített gyakorlóbázisokhoz elutazni. Ez azonban további kérdéseket vet fel: hogyan, mikor, milyen távolságra kell utazniuk, ez mekkora költséggel jár, és mennyi időre vonja ki a tűzoltókat a tréning idejére?

Ezekre a kérdésekre válaszul fejlődött ki a mobil megoldás, azaz házhoz visszük a tréninget, ami a költségek jelentős csökkentését eredményezi. Nyilván ennek tulajdonítható, hogy több, környező ország is a mobil tréning pályák mellé tette le a voksát. Vettek vagy évente bérelnek ilyen konténereket.

Ahhoz, hogy hatékonyan szembeszállhassunk egy tűzesettel, minden mozdulatunknak és a döntésünknek automatikusan kell történnie, ez sok gyakorlást kíván. Ezért dolgozta ki a Dräger a tűzoltók különleges képzését, amely valóságos tüzet jelent szimulációkat, miközben biztosítja a szükséges ismereteket és taktikai oktatást. Ami nagyon fontos, hogy mindez biztonságos és ellenőrzött környezetben történik.

 

DRÄGER FIRE DRAGON

A tűzoltóknak készen kell állniuk bármilyen tűz kezelésre. Azonban csak egy maroknyi csapat kapja meg az esélyt, hogy taktikailag a valós élet körülményei között tréningezzen. A Dräger Fire Dragon lehetőséget ad a reális tűzeset megismeréséhez. A mobil konténer egyesíti a különböző terek (lépcsőház, konyha, hálószoba) és a tűzforrások változatos képzési lehetőségeit. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk megtervezni a képzési programot és azt követően a gyakorlatban megtapasztalni és begyakorolni a célravezető fogásokat, taktikai megoldásokat. Mindeközben a Dräger Fire Dragon kezelője irányítja és felügyeli a berendezést, a gyakorlatvezető pedig pontos, mérésekkel alátámasztott képet kap az eredményességről. Az egész gyakorló konténer eljuthat Önhöz!

Az új Fire Dragon 9000 értékes előnyöket is kínál, pl.:

  • változó lángmagasság és a szimulált füstgáz vezetése
  • álló és nem helyhez kötött tűzforrások
  • speciális és egyéni képzési helyzetek (ferdetető tűz, gerenda vágás láncfűrésszel vagy veszélyes anyag szivárgás a szerelvényen vagy zsír begyulladása a tűzhelyen.

Ami külön érdekessé teszi az új Fire Dragont az az egyedülálló képessége, hogy fotovoltaikus panelek segítségével reálisan szimulálják az ellenőrzött lángokat. Ennek köszönhetően a csapat megtanulja az optimális taktikai megközelítést, az ilyen tüzek és a tűzoltási eszközök legjobb használatát. A képzés során a tűzoltók is megtanulják, hogyan lehet megfelelően kikapcsolni paneleket, egy elektromos megszakítót használni. Ezen felül megtapasztalják a jelentőségét az elektromos berendezések tűzének leküzdésénél a megfelelő távolság tartásának. A való életben, ezek gyakran akadályozzák a tűzforrás megközelítését. Sőt, szimulálja a tetőburkolatot lejtős helyzetben, napelem modulokkal is.

A Dräger Fire Dragon segítségével még az ipari tüzek is jól és pontosan szimulálhatók. Pl. gáztömör vegyivédelmi ruha használata, zárt terekben történő belépés és munkavégzés akár külső levegőellátással is. Az optimális felkészültség érdekében az ajtó lebontásával lezárjuk a veszélyes szivárgást, az egység tetszőleges létszámmal szembeszállhat a kihívásokat.

 

Összefoglalva

A 9 tűzforrás és rollover a következő képzési célok elérését szolgálja:

  • Hozzáférési/mentési utak biztosítása
  • A tűzoltók stratégiai elhelyezése az épületszerkezettől függően
  • Tűzoltó tömlőkkel és sugárcsővel történő beavatkozás
  • A rendelkezésre álló járművek és berendezések helyes kezelése
  • Tömlőkezelés
  • Az oltóanyag helyes alkalmazása
  • A belső tüzek tűzoltása, beleértve a keresést és a mentést
  • A mentési és tűzoltási taktika javítása
  • Az épületben előforduló veszélyek azonosítása
  • Reakciók rollover helyzetekkel
  • Az ajtó kinyitása és tűztérbe való bejutás helyes sorrendjének megtanulása
  • Kommunikáció bevetésben lévők között

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Attila.Adorjan@draeger.com

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 519 látogató olvasta.