Híreink

Modern faanyag – 100 éves szabadalom

2023. november 27. 08:38

A fenntarthatóság jegyében újra reneszánszát éli a faépítészet és különösen a keresztrétegelt faanyag (CLT) alkalmazása. Ennek a ma is nagyon modernek tekintett terméknek a szabadalmát éppen 100 éve adták ki. A tűzvédelemnek is kiemelt figyelmet kell fordítania erre a technológiára, mert az előrejelzések szerint a felhasználása a következő hét évben megháromszorozódik.


A keresztrétegelt faanyag, vagy CLT, egy kemencében szárított, egymásra merőlegesen tájolt, majd szerkezeti panelekké ragasztott rétegeket használ. A lemez a fából készült rétegek derékszögben történő ragasztásával mindkét irányban kiváló szerkezeti merevséget biztosít, mivel az egyik rétegben lévő fa rostjai derékszögben haladnak a szomszédos rétegben lévő fa rostjaival.

Észak-Amerikában, Európában a fejlődés ütemének fennmaradását, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig növekvő keresletet prognosztizálnak, amelyet Ausztrália, Japán, Kína és India táplál.

Naponta több CLT-épületet helyeznek üzembe a világ minden részén. Közülük kiemelkedik képen látható Ausztrál egyetem épülete, a maga 180 méteres hosszúságával és 16 000 négyzetméteres oktatási területével. A szakemberek állítása szerint az épület a méretek és a fenntarthatóság igazi diadala. A projekt során körülbelül 2143 tonna fát használtak fel. Ez is mutatja, hogy a fa tűzvédelmi szerepével is új megközelítésben kell foglalkoznunk. A hangsúly a fenntarthatóságon van, amit többek között az épület vízgyűjtő rendszere is segít, azzal, hogy a tetőről lefolyó vizet felfogja, és az egyetem területén hasznosítja, amely egy napon 26 000 őshonos növénynek ad majd helyet.

A legekre jellemző, hogy néhány gerenda 26 méter hosszú és egyenként 7282 kg súlyú.

Mutatja, hogy e téren hazánkban is ütemes a fejlődés a JAF Holz Ungarn Kft. ugyanis október elején Pest megyében egy CLT technológiával épülő, mintegy 400 m2 alapterületű bölcsőde kapcsán tartott szakmai bemutatót, amely során a CLT tervezés és kivitelezés munkafolyamataiba nyerhetnek betekintést az eseményre regisztráló szakemberek.

Forrás: 

https://woodcentral.com.au/explore-boola-katatjin-australias-newest-glulam-building/

https://fataj.hu/2023/09/clt-epulet-bemutato-csobanka/

https://fataj.hu/2023/08/clt-100-eves-szabadalom/

Vissza

Ezt a hírt eddig 307 látogató olvasta.