Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem 2023. decemberi számában?

2023. november 27. 08:25

Számos kérdést új megközelítésben tárgyal a lap 18 cikke. Fókuszban: Hogyan olthatók biztonságosan a napelemes rendszerek? Mit tehetünk ennek érdekében? Mikor, hogyan alkalmazhatók a Drónok? Mi fán terem a tűzvédelmi költségvetés? Energiahatékonyság és tűzvédelem. AquaMAN 1000 új gépjárműfecskendő. Önkéntes tűzoltók külföldi bevetésen.


Tanulmány

Farkas Flóra, Szikra Csaba, dr. Takács Lajos Gábor Elektromos járművek tárolásának tűzvédelme III. – Javaslatok a gépjárműtárolók kialakítására

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megbízásából készített tanulmány az elektromos járművek építményeken belüli tárolásának tűzvédelmi szempontból történő biztonságosabbá tételét és az ehhez kapcsolódó tűzvédelmi előírások megalkotását illetve a meglévő szabályok átalakítását tűzte ki célul. A javaslatokat tesszük közzé.

 

Szilvási László Drónok – Mikor, hogyan alkalmazhatók a Tűz- és Katasztrófavédelemben? I.

Szerzőnk egy alapvetően új terület alapkérdéseibe vezet be bennünket. Itt még kevés a bizonyított és kiforrott módszer, hova milyen eszközt javasolt beszerezni, hogyan nézzen ki az üzembentartó és üzemeltető munkatársak képzése? A sok tisztázandó kérdés mellett állítjuk, hogy hiányt pótló munka született.

 

Fókuszban

Kirov Attila, Kalamár Norbert Tűzoltói beavatkozás napelem panelek aktív használata során

Napjainkban az ipari fejlődés az energiatakarékosság, valamint a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében megváltoztak az energia előállításával, felhasználásával kapcsolatos eljárások. Hazánk 2050-re a teljes klímasemlegesség elérését tűzte ki célul. A jelenlegi prognózisok szerint 2030-ban tizenkét gigawatt naperőmű-kapacitásunk lesz. Mit jelent mindez a tűzoltói beavatkozás szempontjából?

 

Kóczián Zsolt Az inverterek és optimalizálók szerepe a megelőzésben és tűz esetén                                  

A fő kérdés: milyen események következhetnek be egy napelemes rendszernél vészhelyzetben? Ehhez érdemes tisztázni: hogyan működnek a napelemes rendszerek? Hogyan működnek az inverterek? Hogyan lehet az egyenáramú vezetékeket feszültségmentesíteni? Hogyan lehet a tűzoltó számára biztonságos törpefeszültséget biztosítani? Melyek lehetnek a potenciális tűzforrások? Hogyan védekezhetünk ellenük?

 

Napelemes rendszerek – tűzoltási kísérlet 

A napelemes rendszerek fejlődése új kihívások elé állítja az építészeket, épületgépészeket, a tűzvédelmi tervezőket, épületüzemeltetőket és a beavatkozó tűzoltókat. Egy konferencián a biztonságos tűzoltói beavatkozás feltételeire fókuszáltak.

 

Nagy Katalin Napelemek – OTSZ követelmények, TvMI megoldások

A napelemek tömeges elterjedése mára felgyorsult és várható a létesítések dinamikus növekedése, illetve a megtermelt energia tárolása is nő, miközben – az újdonság természetéből adódóan – a szabályozási kérdések szükségszerűen követő jellegűek. Milyen megoldandó feladatokkal kell szembenézni a szabályozásban és a megoldások kidolgozásában?

 

Hasznosítható a Nap ereje biztonságosan? – Tűzvédelem a napelemes rendszereknél

A lakossági napelemek a fenntartható jövő iránti kollektív elkötelezettségünk jelképévé váltak. A fenntarthatóság ígérete virágkorát éli, azonban a napfényes jövőképben a tűzveszély rejtett kockázata is jelen van. Miképp nyújthat hatékony védelmet egy élvonalbeli technológia, a napelemes létesítmények számára a tüzek pusztítása ellen?

 

Módszer

Kalocsa Márió Beavatkozás napelemes rendszerek környezetében II. – A PV Stop javasolt alkalmazása

A tűzoltói beavatkozások során egyre többször számíthatunk napelemek környezetében történő munkavégzésre. A feszültségmentesítés nem egyszerű kérdés, hiszen amíg a paneleket napsugárzás éri, továbbra is számítani kell feszültség alatti kábelekre. Szerzőnk a cikksorozat második részében gyakorlati tanácsait fogalmazza meg, többek között a PV STOP eszköz használata mellett.

 

Kutatás

Csicsely János Egészségügyi intézmények – az oxigén terápia veszélyei tűzvédelmi szempontból II. – Mérések

A Covid világjárvány alatt a kórházak terhelése látványosan megnőtt, és ugrásszerűen emelkedett a bekövetkezett tűzesetek száma is. Ezek többnyire kórtermekben, oxigénterápia alkalmazásakor történtek. A kérdések megválaszolása érdekében laboratóriumi oxigén index méréseket és gyakorlati tűzteszteket végzett szerzőnk.

 

Megelőzés

Kiss Attila Szendvicspanelek rögzítésének tűzvédelmi kérdései I. - Tetők, álmennyezetek

Milyen feltételekkel lehet a szendvicspaneleket épületszerkezeti szempontból megfeleltetni a tűzvédelmi előírásoknak? Hogyan lehet a paneleket más épületszerkezetekhez kacsolni? Az épületszerkezetek és a csomópontok megoldásai.

 

Jankus Bence Mi fán terem a tűzvédelmi költségvetés?

Tűzvédelmi költségvetés: sok mindenben hasonlít az unikornisra. Sokak szerint nem is létezik, van, aki azt állítja, hogy a mesékben igen. Van, aki ismer olyant, aki hallott már olyanról, aki látott olyant, aki látott tűzvédelmi költségvetést. Aki viszont azt állítja, hogy ő maga is látott, ne adj ég készített is ilyent, azt jó esetben álmodozónak, rosszabb esetben valami súlyosabb klinikai esetnek nézik. De miért ekkora misztérium a tűzvédelmi szakág költségvetés kiírása?

 

Lestyán Mária Energiahatékonyság – tűzvédelem és a tulajdonosi értékvédelem                                                                        

Melyek a legnagyobb kockázatok egy épület felújítása során? Milyen szerepe lehet a kockázatok kezelésében a tulajdonosi döntésnek? Mi a feladata ebben a tűzvédelmi tervezőnek? Miben különbözik a tulajdonosi és a közösségi értékvédelem? Szerzőnk a létfontosságú kérdéseket nagyon is gyakorlati megközelítésben mutatja be.

 

Technika

Nagy Gábor AquaMAN 1000 gépjárműfecskendő

A nagy testvér után, egy új sok tekintetben izgalmas és bizonyos módosítások után, önkormányzati, önkéntes és akár városi hivatásos tűzoltóságoknál, őrsöknél is alkalmazható gépjárműfecskendőt mutat be szerzőnk. 

 

Fórum

Adorján Attila Milyen az ideális légzőkészülék?

Szerzőnk a Dräger megoldásain keresztül mutatja be, hogy milyen is egy ideális légzőkészülék, amely a tűzoltók számára készült.

 

A HESZTIA képviseli hazánkban a német ZIEGLER tűzoltógépjármű gyártót

A magyar tűzvédelem meghatározó szereplője, a HESZTIA  Kft. képviseletében lép hazai piacra az 1891-ben alapított, több, mint 1400 alkalmazottat foglalkoztató és évente legalább 900 tűzoltó gépjárművet gyártó, világszerte ismert német ZIEGLER.

 

Beindult az üzemeltetői e-matrica alkalmazása! – Milyen előnyökkel jár?

Az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók előnyeit fedezték fel és terjesztették ki üzemeltetők oly módon, hogy az elektronikus bejegyzések QR-kód segítségével kiolvashatók a zárt informatikai rendszerből. Ezzel az üzemeltetők ellenőrzési lehetőségei kibővültek és gyorsabbá válnak.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

Bodó László Önkéntes tűzoltók külföldi bevetésen – Törökország, Líbia

Egyre többet hallhatunk arról, hogy magyar önkéntesek külföldön vesznek részt katasztrófahelyzetek nyomán megszervezett nemzetközi mentőakciókban. Szerzőnk cikkében azt mutatja be, milyen út vezet a szándéktól a konkrét külföldi bevetésig.

 

História

Kovács Sándor Tűzoltókészülék-történelem – porral, habal, gázzal oltó típusok

A gyáripar kialakulása, a motorizáció és a biztosítók szerepének előtérbe kerülése az üzemi tűzvédelemben új oltóanyagfajták fejlesztésére sarkallta a szakembereket. Az oltóanyagok után az összetételük, a töltetméreteik és a hatásosságuk mellett kialakult a minősítésük is. Szerzőnk ebbe a történetbe enged bepillantást.

 

Előfizetési információk ide kattintva olvashatók.

Vissza

Ezt a hírt eddig 433 látogató olvasta.