Híreink

Kitekintő: FLORIAN tűzvédelmi kiállítás Drezdában

2023. november 14. 08:58

A Drezdában 2023. október 12–14. között megrendezett FLORIAN tűz-, polgári és katasztrófavédelmi vásárra összesen 30 ezren voltak kíváncsiak – ez másfélszerese a korábbi, 2019-es rekordnak. Számos érdekességgel találkozhattak a látogatók – ezek közül emelünk ki hármat, illetve mutatunk néhány képet a vásárról.


Összesen 11 országból több, mint 350 kiállító volt jelen a 30 ezer négyzetméteres kiállítói területen; a 22. alkalommal megrendezett szakvásár történetében idén volt a legnagyobb roham, összesen 30 ezer regisztrált látogatóval.

Jelen volt például a Bundeswehr tűzoltósága a különleges erdőtűzoltó gépjárművel, az összkerékmeghajtású Tatra 815-7-tel. A 18 tonnás, 400 lóerős monstrum összesen 4800 liter oltóvíz szállítására képes (ebből 4500 liter használható fel ténylegesen oltásra, 300 liter járművédelmi, önhűtési célokra van visszatartva). A konkrét jármű – melynek felépítményét a Rosenbauer gyártotta – év eleje óta teljesít szolgálatot.

Újabb érdekesség volt a Rosenbauer Drill-X, amelyről bővebb beszámolót is tervezünk: ezt az oltólándzsával kombinált ipari fúrógépet kifejezetten csarnoképületek, nehezen hozzáférhető helyek oltására fejlesztették ki, ahol az épület burkolatát átütve, átfúrva kell a vizet bejuttatni a lángokhoz.

A kiállításról az is látszott például, hogy most már a nagy gyártók is fixen letették a voksukat a dróntechnológia mellett: a Magirus például saját, M-Eye elnevezésű eszközét is bemutatta. A négykilós, mostoha időjárási körülmények között is reptethető, négyrotoros gép esetén a gyártó külön kihangsúlyozta, hogy a szabványos csatlakozóknak és a nyílt forráskódú komponenseknek köszönhetően a legtöbb rendszerbe rendkívül könnyen integrálható.

A szakvásár jövőre 2024. okt. 10–12. között zajlik majd.

Vissza

Ezt a hírt eddig 284 látogató olvasta.