Híreink

HEROS AquaMAN 4000 – Mit málháztak az új gépjárműfecskendőkre?

2023. november 13. 09:48

A Tűzvédelem 2023/5. számában részletesen bemutatjuk a BM HEROS Zrt. AquaMAN 4000 gépjárműfecskendőjét és többek között a jármű modern tűzoltás technikai eszközeit. Melyek a fő újdonságok?


A gépjárműfecskendő lelke

Sokan a motort neveznék a jármű lelkének, ami igaz is, de egy gépjárműfecskendőben a szivattyú a „lélek”. Ebből a szempontból is a legjobbra törekedtek a fejlesztők, amikor egy már bizonyított típust a Rosenbauer NHX5 család legkisebb tagját, az NH25 típusú kombinált szivattyút építették be a BM Heros Zrt legújabb gépjárműfecskendőibe. A szivattyút és annak alkalmazási lehetőségeit ismertsége ellenére érdemes jobban szemügyre venni – erről részletesen beszámol szerzőnk a tűzvédelem (már postázott) 2023/5. számában.

Talán a legfontosabb kérdés: Mit tud a szivattyú?

Maximális vízszállítása:

  • normál nyomású rész 2.500 l/perc 10 bar mellett,
  • nagynyomású rész 40 bar nyomás mellett 400 l/perc.

A műszaki mentés eszközei

A cél egy univerzális gépjárműfecskendő kialakítása volt, amelyre a LUKAS Hydraulik GmbH által 2010-ben a világon elsőként bemutatott új fejlesztésű akkumulátoros szerszámainak legújabb generációja került a járműre. Bárhol megkötés nélkül, nagy teljesítménnyel ez a cél annyira teljesült, hogy a vízben 3 méter mélységig használható a szerszámcsalád.

A gépjárműfecskendőre málházott mentőeszközök

LUKAS S 378 eWXT vágóolló

  • Max. vágóerő: 760 kN
  • Max. elvágandó anyag ø33 mm

LUKAS SP 555 eWXT feszítő szerszám

  • Max. feszítőerő: 658 kN
  • Max. feszítési távolság: 730 mm

LUKAS R 521 eWXT kéttagú nyomató henger

  • Alaphossz: 579 mm
  • Teljes kinyúlás: 780 mm

LUKAS vezető és utas oldali légzsákleszorító készlet

LUKAS LX-Strut hevederes támasz készlet vízhatlan hordtáskában

VETTER 12.0 bar emelőpárna készlet

Az új készlet teljesítménye 102 tonna

 

A tűzoltó védelme: Dräger PSS Airboss légzőkészülék

Könnyen hordható, könnyen tisztítható és könnyen szétszedhető legyen, és bónuszként hatékonyan védjen. Ezért a fejlesztők a biztonság mellett az ergonómiára is kiemelt hangsúlyt fektettek. Az állítható vállpán­toknak és az övrésznek köszönhetően beállítható az ideális viselési komfort, miközben a különféle csatokon és karabínereken bármi­lyen további felszerelés elhelyezhető, a kézi hőkamerától kezdve a mentőkámzsáig. Az ún. buddy light („társfény”) nem csak a látha­tóságról gondoskodik: a palack alatt található fények egyértelmű visszajelzést adnak a társak levegőszintjéről is.

Arról, hogy a légzőkészülék kifejezetten könnyű legyen, a pa­lackja is gondoskodik. A Dräger NANO súlya mindössze 2,8 kg (6,8 liter levegő / 300 bar).

 

Részletek: Tűzvédelem 2023/5. szám

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 735 látogató olvasta.