Híreink

Korszerűsítették a biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt

2019. szeptember 26. 08:31

Az egyezményesen kialakult és globálisan használt biztonsági jelzések és szimbólumok egyértelműsége, letisztultsága szavatolja, hogy ezek a különböző anyanyelvű emberek számára is egyformán érthetőek legyenek. A nemrég korszerűsített ISO-szabvány a világ minden részén gyakran használt biztonsági jelzéseket és szimbólumokat, köztük a tűzvédelmi és a menekülési útvonalat jelölő szimbólumokat foglalja magában.


Az ISO 7010 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. Regisztrált biztonsági jelzések szabvány

  • a baleset-megelőzési,
  • a tűzvédelmi,
  • az egészségügyi kockázatra figyelmeztető és
  • a menekülési útvonalat jelölő szimbólumokat határozza meg.  

A biztonsági jelzések alakját és színét tekintve az  ISO 3864-1 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. 1. rész: Biztonsági jelzések és biztonsági jelölések tervezési alapelvei, a szimbólumok esetében pedig az  ISO 3864-3 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. 3. rész: Biztonsági jelzésekben használt grafikus szimbólumok tervezési alapelvei szabvány az irányadó.

A szabványban megadott biztonsági jelzésekre felhozott példák, a mély vízre figyelmeztető jelzésektől az érintésvédelmen vagy épp a szögesdrótra figyelmeztető jelzéseken át a gyalogosforgalmat irányító jelzésekig, vagy például tűz esetén a lift használatát tiltó jelzésekig mindenre kiterjednek.

Az ISO-szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen.

Forrás: MSZT

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1000 látogató olvasta.