Híreink

Konrád, a traumamaci

2019. július 12. 15:03

Nyár van, uborkaszezon, könnyedebb témák jönnek, gondolhatnánk. Az itt bemutatott téma azonban – címe ellenére – igazán komoly. Az osztrák tűzoltóságok körében nagy népszerűségnek örvend Konrád, a különleges maci, aki az igazi tűzoltókkal együtt utazik a gépjárműfecskendőkön – az ő ideje viszont a bevetés után jön el.


Közismert, hogy veszélyes helyzetben a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak; nem csupán testileg, hanem lelkileg is. Az ún. traumamaci (Traumabär) a gyerekeknek segíthet a veszélyhelyzet által előidézett traumák feldolgozásában, az öltözékén keresztül pedig egyúttal segít megteremteni a kapcsolatot egy pozitív élmény, és a veszélyhelyzetben részt vevő, gyermeki szemmel elsőre talán ijesztőnek ható tűzoltók között.

A stájerországi Mooskirchen önkéntes tűzoltósága például már 2013-ban rendszeresítette a medvét.

– Nagyon büszke vagyok a tűzoltóinkra – mondta akkor Engelbert Huber területi tűzoltó parancsnok és Mooskirchen polgármestere. – Ez egy apró, de annál fontosabb lépés a traumatizált és riadt gyerekek kezelésében.

A Védelem Online is „tesztelte” a Rosenbauer maciját, ami nagy tetszést aratott a gyerekek körében – veszélyhelyzet nélkül is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1026 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: