Híreink

Tűzgátló átvezetések oldalfali szendvicspanelekben – lehet jól is!

2019. szeptember 27. 17:22

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a legutóbbi hónapok során a Kingspan munkatársai tűzvédelmi szempontból kaptak: hogyan lehet tűzgátló módon átvezetni bármit egy szendvicspanelen? Egy dolog biztos, hogy ez megfelelő kialakítással lehetséges. Persze ez a normál falra is igaz, a különbség, hogy ebben az esetben nem csak tűzvédelmi, hanem állékonysági szempontokat is vizsgálni kell a kialakítás során.


Egy messzi-messzi galaxisban…

A legutóbbi cikkünk is azzal kezdődött, hogy szendvicspanel építési termék tűzvédelmi minősítése általában a panel gyárban előkészített nútos csatlakozásaira vonatkozik. Egyéb épületszerkezeti elemekhez történő kapcsolódás esetén, a különböző építőipari termékek gyártói csak akkor „fognak össze”, ha az adott probléma általánossá, illetve gyakorivá válik. A Kingspan nemzetközi cégcsoport lévén rendelkezik olyan merítéssel a különböző országok tűzvédelmi igényei kapcsán, amely lehetővé tette, hogy az elmúlt időszakban több, nálunk is előforduló épületszerkezeti tűzvédelmi kérdésre választ tudjunk adni.

 

Az Erő legyen veled!

Az oldalfali átvezetések esetében az első műszaki kérdés nem is a tűzvédelem, hanem hogy ha átvezetnek valamit egy duplafalú, vékony acéllemezzel ellátott elemen, akkor arról is meg kell győződni, hogy továbbra is állékony marad-e. Egy panelt ezzel a művelettel lényegében legyengítünk, hiszen átvágjuk a merevséget adó fémlemezeket, így nincs, ami maradéktalanul továbbítaná a terheket a panelen keresztül a teherhordó elemek felé. Egy ilyen „átvágás” esetén lényeges

  • a nyílás mérete,
  • a panel melyik részét érinti, és hogy
  • egyetlen panel elemről van szó, vagy akár
  • két elem közösen osztozik a terhek elosztásán.

Ezek alapján dönthető el, hogy szükség van-e például megerősítő lemezre vagy kiegészítő tartószerkezeti profilokra a megoldáshoz.

 


1. Szendvicspanel
2. Hőre duzzadó tűzgátló tömítés
3. Kőzetgyapot hőszigetelés
4. Takarólemez
5. Rögzítőcsavar (tartóhoz)
6. Átvezetés

 

 

Nem ezeket a droidokat keressük…

Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban csak azokat az eseteket fogom tűzvédelmi szempontból részletezni, ahol a nyílások mérete nem haladja meg az állékonyság szempontjából kritikus értéket. A Kingspan olyan átvezetéseken végzett tűzállósági vizsgálatokat, melyek köralakú csőátvezetések vagy kábelátvezetések voltak, és ezek átmérője egyenként, vagy kötegben nem haladta meg a 300 mm-t. Az átvezetések döntő többsége ebbe a kategóriába esik, így a legtöbb kérdésre választ is adnak ezek a vizsgálatok.

A tűzállósági kísérletekben az okozott panelgyártóként kisebb nehézséget, hogy a vizsgálati körülmények összeállításakor kétféle feltételrendszert kellett figyelemebe venni: egyet amelyik a panelre, illetve egy másikat, amelyik a csőátvezetésre vonatkozott. A kettőt kombinálva lehetővé vált egy kellően megalapozott tűzállósági mátrix összeállítása.

 

Jóságos tervezőm!

A tesztek során bebizonyosodott, hogy nem minden fekete agy fehér. Az eredmények, azt mutatják, hogy a tűzállósági határértékek egyértelműen függenek az alkalmazott termékek éghetőségétől, vastagságától, átmérőjétől, de az sem feltétlenül nyert igazolást, hogy a vastagabb az jobban is viselkedett.

A vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a tűzvédelmi szempontból magasabb osztályú termék jobb eredményt ért el. Ezt bizonyítja, hogy a Kingspan a standard IPN és a legújabb QuadCore hőszigetelő habbal rendelkező panelekkel is végzett teszteket, és a nagyobb tűzállóság rendre a QuadCore hab esetén lett megfelelőbb. (Persze itt a tűzvédelmi szempontból „gyengébb” termék is jóval az átlag feletti volt.)

Ugyanez igaz az átvezetésekben alkalmazott csövek anyagára, illetve átmérőjére. A fém alapú csőhéj értelemszerűen később égett át, mint a PE vagy PP alapú műanyagok.

A panel és a csőcsatlakozás réseinek tűzgátló lezárását többféle, meghatározott tipusú anyaggal végeztük. Ezek között volt tűzgátló bevonat, ásványgyapot hézagkitöltés, tűzgátló tömítőmassza, tűzgátló szalag, csőmandzsetta, illetve tűzvédő építőlap is.

Ahol a gyakorlatban kábelek/vezetékek számára kialakított tálcákra és tartókonzolokra kell számítani, azok is beépítésre kerültek a vizsgálati modellbe, a hitelesebb tűzállósági végeredmény érdekében. Ezek a tartóelemek meghatározott nagyságú extra vizsgálati terheket is kaptak. (Itt kapcsolódhatnánk például ahhoz, milyen módon lehet statikai szempontból is megfelelően a panelhez rögzíteni egy ilyen tálcát.)


 

Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!

A rövid összegzésből látszik, hogy nem mindegy mely gyártók, mely termékeit kombináljuk egymással. Minden átvezetés esetén a cső/kábel anyaga, átmérője, a lezárás módja és - ez különösen nem mindegy – az alkalmazott szendvicspanel típusa adja az átvezetési csomópontra, mint építményszerkezetre vonatkozó tűzállósági határértéket. Más anyagú – beton, falazott, szerelt, stb – alkalmazott falszerkezetek eredményei a szendvicspanel speciális viselkedése miatt (lásd elmúlt havi cikkünket) nem alkalmazhatók.

A tűzállósági eredmények a vizsgálati szabványok érelmében E (integritási) és I (hőszigetelési) határértékek alapján születtek. A tűzállósági határérték kiegészítő paramétere az is, hogy a csővégek a tűztér, illetve a tűzmentett oldalon nyitott vagy zárt módon lettek vizsgálva. A tűzállósági eredmények egy mátrixot képeznek, és adott lezárási konfigurációtól függően EI15 – EI60 értékek között vannak.

 

Luke, én vagyok az apád

Az eredményeket annak függvényében is vizsgálni kell, hogy csak olyan szendvicspanel, illetve tartószerkezet esetében használhatók, amikor ezek az alkotóelemek önmagukban is képesek az adott tűzállóság biztosítására. A Kingspan rendelkezik EI60 tűzállóságú, IPN vagy QuadCore hőszigetelő anyagú panelekkel, melyek a jó hőszigetelő képesség mellett a szükséges tűzállósági követelményt is teljesíteni tudják. Természetesen az eredmények ásványgyapot kitöltésű panelek esetén is érvényesek, megfelelő feltételekkel, de ott figyelembe kell azt is venni, hogy ennél a panel típusnál, a nagyobb súly és a gyapot töltet kedvezőtlenebb szilárdsági viselkedése miatt, az állékonyság szerepét kiemeltebben kell megvizsgálni.

 

A Sötét oldal nem erősebb, csak simább, könnyebben járható

Óva intenék mindenkit attól, hogy olyan építményszerkezetre igazoljon vizsgálati háttér nélkül megfelelő tűzállósági értéket, amely műszaki tartalmában nem összevethető a vizsgálatokon részt vevő neves gyártók termékeivel. Mivel az átvezetés tűzállósága több építőipari termék egymással történő összeépítésével jön létre, melyek hatással vannak egymás viselkedésére, ezért a termékek teljesítmény nyilatkozatai önmagukban nem nyújtanak támpontot a teljes szerkezet viselkedésére. A Kingspan ebben a témában szívesen felajánlja ügyfeleinek szakértői segítségét a megfelelő műszaki megoldás összeállításában.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1535 látogató olvasta.