Híreink

Ahol az erdőtüzek is nagyobbak

2019. július 29. 09:01

Ismét lángolnak a szibériai erdők – az oroszországi sajátosságoknak megfelelően azonban az erdőtűz méretei, és az ezzel kapcsolatos védekezési taktikák is teljesen mások.


Minden évben előfordul, hogy nagy területen égnek a szibériai erdők – és mivel óriási területről van szó, az erdőtüzek is teljesen más méretben jelentkeznek. A jelenlegi tűz kiterjedésével kapcsolatban eltérőek az adatok, és viszonylag nehéz is meghatározni a pontos területet. A Siberian Times július 22-i tudósítása szerint a krasznojarszki régióban majd’ 500 ezer, míg az irkutszki régióban kb. 217 ezer hektár érintett. A Meduza orosz hiroldal július 24-i híre szerint viszont már majdnem kétmillió hektáron lángol az erdő. Külön érdemes kiemelni, hogy az irkutszki régióban a portál szerint egyetlen nap leforgása alatt közel harmadával nőtt az égő erdőterület mérete – itt ugyanis májusban már volt egy komolyabb tűz.

 

Egészségügyi következmények

Novoszibirszkben és Krasznojarszkban (Szibéria első és harmadik legnépesebb városában) a levegő rendkívül szennyezett a kiterjedt erdőtüzek miatt. Az utóbbi városban a telepített mérőállomások a szállópor-koncentráció felső egészségügyi határértékének 1,2–2,3-szorosát mérték. Szombat reggel a megengedett maximális koncentráció (amelynek a határértéke 25 egység) 42–74 volt, de rövid időszakokban a 221–344 közötti intervallumban is előfordultak mérések. Krasznojarszkban a lakosságot arra intik, hogy csak akkor menjenek ki a szabadba, ha muszáj.

Az irkutszki területen májusban kiütött tűz még komolyabb problémákat okozott: érkeztek beszámolók asztmás rohamokról, légzési nehézségekről szóltak.


Krasznojarszk látképe a jelenlegi erdőtűz miatt keletkezett füstbe burkolózva (fotó: Siberian Times)

 

Klímaváltozási sajátosságok

Nem szabad figyelem elől téveszteni, milyen következményekkel járnak a sarkköri erdőtüzek a klímaváltozás szempontjából. Maguk az erdőterületek egyrészt – méretük miatt – jelentős munkát végeznek a levegő megtisztításában. Jurij Szafonov klímakutató szerint az orosz erdők évente 300–600 milló tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből; minden egyes erdőtűzzel ez a kapacitás csökken. Ugyanakkor viszont a légkörbe kerülő hatalmas mennyiségű égéstermék egyfajta búrát képez, amely tovább gyorsíthatja a klímaváltozást.


Korábbi erdőtűz az irkutszki területen (fotó: Siberian Times)

 

Oltási sajátosságok

Szakmai szempontból érdekes azt is megnézni, hogy mit lehet tenni ilyen esetekben. Jurij Lapsin, a krasznojarszki régió kormányzója szerint az erőforrások kímélése az elsődleges: a tűzoltókat csak olyan helyeken vetik be, ahol a tüzek lakott területeket vagy kritikus infrastruktúrát veszélyeztetnek. A számunkra hihetetlen dimenziókkal rendelkező szibériai területeken ugyanis a „többe kerül a leves, mint a hús”-elv érvényesülhet az oltásoknál: rendkívül nagy erőforrásokat emésztenének fel, viszonylag kis eredményekkel.


A jelenlegi erdőtűz méretei a június 24-i állapot szerint (fotó: Meduza.io)

 


Műholdfelvétel a jakutföldi erdőtüzekről, 2019. júl. 16-án (fotó: Pierre Markuse / Copernicus Sentinel / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 853 látogató olvasta.