Híreink

Konyhai oltórendszerek – tűzoltás a megfelelő pillanatban

2019. augusztus 28. 13:46

A szállodák, éttermek konyhái az alapanyagokat nem túl szerencsésen kombinálják: szűk tér, komoly fűtőenergia, sok éghető anyag és főleg állandó kapkodás, rohanás. Az intenzív munka során nem ritka, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is olyan tűz keletkezik, amely kézi eszközökkel nem, vagy alig kontrollálható. Ilyenkor kerülnek képbe a konyhai oltórendszerek. Mit érdemes tudni ezekről?


Nagykonyhák biztonsága – tűz az éttermekben

Manapság fénykorukat élik a különleges konyhai eszközök és a látványos, nagy szakértelmet kívánó főzési, sütési technológiák. Így nem is kérdés, hogy az éttermekben, nagykonyhákban történő tűzesetek túlnyomó része a konyhai berendezésekből indul ki. A nem kívánatos tűzesetek elleni védelmet a speciálisan konyhákba kifejlesztett beépített oltórendszerek jelentik.

Habár a konyvhaművészet és a rendelkezésre álló eszközök rengeteget változtak az elmúlt évtizedekben, az alapelv ugyanaz maradt: az ételek készítéséhez legtöbbször hő szükséges. A konyhában használt leggyakoribb alapanyagok (olajok, zsíradékok) pedig kiválóan égnek, így jelentős veszélyforrást jelentenek.

Az éttermek, szállodák, közintézmények konyhái fokozott veszélynek vannak kitéve. Az amerikai NFPA (National Fire Protection Association) vizsgálati anyaga szerint  a főző/sütőberendezések ötből három vendéglátóipari egység tüzéért felelősek (és az esetek 38%-ában ezekre vezethetők vissza a károk is).

– Azt még elképzelni is szomorú, hogy egy banális konyhatűz, ha nem fékezik meg időben, akár egy teljes szállodát is lerombolhat, vagy hosszú időre kivonhat a forgalomból. A konyhai eszközök pótlását, az épületfelújítás költségeit lehet, hogy fedezi egy jó biztosítás, de a kényszerű leállás miatti veszteségeket nem pótolja semmi – hangsúlyozta Nádor András tűzvédelmi szakember, a Ventor Tűzvédelmi Kft. tulajdonosa.

 

Szigorú szabályozás

Mindennek fényében érthető a magyar hatóságok szigorú szabályozása is, amely alapján az 50 kW feletti teljesítményű konyhai készülékek (az 50 kW teljesítménybe beszámítandó a készülékekben lévő olaj vagy zsíradék mennyisége 1 kg/kW értékkel) egy csoportba történő telepítése esetén a készülékek feletti elszívó ernyőbe kötelezően automata oltóberendezést kell beépíteni (OTSZ 54/2014 – 14. sz. melléklete).

Ezek a kimondottan konyhai tüzek oltására kifejlesztett készülékek speciális oltóanyagot tartalmaznak, így nem csak a konyhai eszközöket védik, hanem a felettük lévő olajleválasztókat, illetve az elszívó csatornát is. Beépítésük – a hatósági előírásokon túl – a konyha tulajdonosának, üzemeltetőjének is jól felfogott érdeke, hiszen a nagykonyhai oltóberendezések az élet- és vagyonvédelem mellett a tulajdonos anyagi biztonságát is védik a lehetséges kár mértékéhez képest elenyésző befektetéssel. A konyhai oltóberendezéseket erre szakosodott cégek tervezik és kivitelezik, a hatósági engedélyeztetés terhét is levéve az étteremtulajdonosok válláról.

Egyre gyorsabb a fejlődés  a konyhai eszközök és főzési technikák terén, manapság a konyhaművészet is globalizálódik, megújítva a nemzeti konyhaművészetet (grillezés, flambírozás, stb.) Ennek megfelelően a tűzvédelem eszközeinek is folyamatosan fejlődniük kell, a konyhai dolgozók és eszközök, valamint a vendégek védelme érdekében.

 

Tervezés, kivitelezés, szerviz – egy kézből

Szakembereink által ajánlott korszerű eszközökkel a kialakult tüzek azonnal, károk nélkül elolthatóak. Az oltóberendezések hatékonysága, alacsony beruházási és üzemeltetési költségei egyértelműen kedvező alternatívát nyújtanak azoknak a felelősen gondolkozó vállalkozásoknak, amelyek védeni kívánják beruházásaikat és fáradságos munkával megszerzett ügyfélkörüket. Modulárisan tervezhető és bővíthető eszközeink esztétikusan és higiénikusan illeszkednek a konyhai technológia elemeihez, a felhasználó igényeinek megfelelő méretben, biztonságosan működtethetők kisebb és nagyobb konyhákban egyaránt.


Molnár Gábor
értékesítési vezető - konyhai oltó rendszerek

Telefon: +36 70 490 2995
Fax: +36 26 500 169
E-mail: molnar@ventor.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1020 látogató olvasta.