Híreink

Oltórendszer-tervezés: hol kezdődik a generál tűzvédelem?

2019. október 29. 12:45

A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Innováció, új tervezési módszerek, korszerű szoftveres megoldások, nemzetközi szabvány és biztosítói követelmények ismerete teszik lehetővé a generál tűzvédelmet. Hol kezdődik, és hol végződik a hatékony aktív tűzvédelmi rendszer megvalósítása?


Megváltozott a világ! Az automatizálás, a fejlett informatikai és telekommunikációs rendszerekkel vezérelt gyártás, a szolgáltatások is egyre bonyolultabb és drága rendszereket jelentenek. A legnagyobb veszély viszont a kiesésük. Ezért a védelmi megoldások egyre differenciáltabbak, amihez speciális tudás, a tervezéshez szoftver kell.

A hatékony oltás mellett garantálni kell, hogy a gyors működés előzze meg a tűz- és füstkárokat, az oltás során pedig a minimális károkozást. 

E a szempontok egyidejű érvényesítésére csak a kezdeti tervezéstől komplex módon résztvevő, az épületet és annak tűzvédelmét teljes egészében „látó” tervezőkkel van lehetőség. Sőt, ezzel a tűzvédelem a beruházás gazdaságosságában is pozitív szerepet tölthet be. Így tudunk a tűzvédelem szempontjait a projekt kezdetétől figyelembe véve, minőségileg új megoldásokat kialakítani. Ma és különösen holnap, a korszerű szoftveres megoldások, a nemzetközi szabványok és biztosítói követelmények, a BIM tervezés ismerete nélkülözhetetlen az épületek tervezésében.

Az egyes gyártók speciális oltóberendezéseinek ismerte, a gyártói tréningeken való részvétel, a gyártmányspecifikus és jogtiszta tervezői szoftverek és a beépítéshez, karbantartáshoz szükséges eszközök mind alapfeltételek.

Ezekkel felvértezve és a teljes folyamatban résztvevő kollégákkal együttműködve a Ventor Kft. oltórendszer-tervező mérnök csapata az ország egész területén elismert magas szintű komplex tervezői szolgáltatást nyújt partnereinek. A hazai piacon megszokott „egyszemélyes tervezőirodákkal” szemben a Ventor Kft. hatfős tervezőgárdával működik. A több, mint 18 éves oltórendszer-tervezési tapasztalatot a szakértőink nem egyszer hazai nagyvállalatok és világszintű cégek partnereként szerezték. Ezért a tervezőink megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a piacon megtalálható legkorszerűbb megoldások tekintetében, ezt a tudást pedig folyamatosan fejlesztik.

A tervező csapat a teljes oltórendszer palettát képes átfogni:

  • vízködoltó rendszer,
  • sprinkler oltórendszer,
  • habbal oltó,
  • gázzal oltó
  • konyhai oltó rendszerek, valamint
  • tűzjelző berendezések tervezési feladataiban.

 

A Ventor Kft.-nél nem „csak” oltórendszert tervezünk – a cél a komplex megoldások megtalálása az ügyfelek által felvázolt problémákra.

Ehhez szakértőink tervezési munkáikat a vonatkozó jogszabályok, szabványok alapján, továbbá az FM, VdS, NFPA előírások figyelembevételével, valamint szükség esetén a megrendelő által meghatározott biztosító társaság tűzvédelmi irányelveinek megfelelően végzik.

Az innovatív gondolkodásnak köszönhetően jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek a BIM tervező rendszerek területén; a megrendelő kérésére REVIT programban is terveznek. Ennek tulajdoníthatók az ország különböző területein lebonyolított projektjeink széles skálája. Pl.:

  • Puskás Ferenc stadion – sprinkler rendszer,
  • Budapest Airport Skycourt – Hi-Fog magasnyomású vízködös oltórendszer,
  • KEF – gázzal oltó rendszer,
  • Pápai NATO repülőtér hangárak – habbal oltó rendszer.

 

A generál tűzvédelem ezért az építészeti tervezés első lépéseinél kezdődik és az aktív tűzvédelmi rendszer megvalósításában tapasztalt kivitelezővel végződik.

Váradi Viktor
ügyvezető igazgató / műszaki igazgató
Telefon: +36 30 511 3206
E-mail: varadi@ventor.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1068 látogató olvasta.