Híreink

Karácsonyfa alá kerülnek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2019. november 27. 11:11

A követelményeket és az elvárt biztonsági szintet tartalmazó Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelent és január 22-én hatályba lép. A követelményeknek megfelelő megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek olyan mértékben beépültek a szakemberek gondolkodásába, felfokozott várakozás kíséri megjelenésüket. Gőzerővel folynak a 14 TvMI-n az utolsó simítások, a záró egyeztetések, így várhatóan a karácsonyfa alá kerülnek az irányelvek.


Az eddigiektől eltérően a 14 TvMI munkacsoportjait, a hatékonyság növelése érdekében, kisebb 3-5 fős részmunkacsoportokra bontották. A TvMI-ket, a kidolgozásukat szervező Tűzvédelmi Műszaki Bizottság, már a munkaterv összeállításakor a II. félévben lépcsőzetesen lezáruló határidőkkel tervezte. Az első körbe tartozó munkacsoportok 2019. július 1-vel elkészültek módosítási javaslataikkal. Míg a két új TvMI kidolgozási határideje 2019. november 1 volt.

Ennek eredményeként már több TvMI anyaga véglegesnek tekinthető és már csak egy utolsó szakmai kontroll vár rájuk. Míg a későbbre datáltak lényegében ugyancsak készen vannak, azonban ezek egy részének szakmai egyeztetése, az érintett szervezetek közötti köröztetése zajlik.

Az OTSZ módosításának eredményeként csökkent a szabályozás terjedelme, amiből kikerültek a megoldás jellegű előírások. Ezek jelentős része az irányelvek megoldásaiban köszön majd vissza. Ugyanakkor az építőipar fejlődése következtében számos új anyag, technológia jelent meg.  A tűzvédelemmel kapcsolatos hazai (tűzesetek, a cégek, szakértők kérdései, felvetései) és nemzetközi tapasztalatok (külföldi gyakorlat, minősítő intézetek vizsgálatai) ugyancsak több változást indokoltak. Ezért néhány TvMI-t érdemes lesz alaposan tanulmányozni, szerencsére más színnel jelölik a korábbihoz képest bekövetkezett változásokat, így az új megoldások követése nem okozhat problémát.

A főbb változásokról a Védelem december elején megjelenő számában jelenik meg összefoglaló anyag, a négy legkorábban elkészül irányelvről. Ezek:

  • Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
  • Szabadtéri rendezvények
  • Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
  • Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció

A cégek szakemberei, de különösen a tervezők nagyon várják a megjelenésüket, hisz az új követelmények január 22-én hatályba lépnek, ezért a folyamatban lévő tervezéseknél már ezekkel a megoldásokkal kell számolni.

Információink szerint már nem kell sokáig várni. Karácsonyig – több lépésben – megjelennek az Irányelvek.  

Emlékeztetőül a 14 irányelv:

  1. Tűzterjedés elleni védelem
  2. Kiürítés
  3. Hő és füst elleni védelem
  4. Tűzoltó Egységek Beavatkozását Biztosító követelmények
  5. Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
  6. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
  7. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
  8. Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
  9. Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
  10. Szabadtéri rendezvények
  11. Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői
  12. Felülvizsgálat és karbantartás
  13. Robbanás elleni védelem (új)
  14. Kockázati osztályba sorolás (új)

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1291 látogató olvasta.