Híreink

Magastető – fokozott hőszigetelés és tűzvédelem

2019. szeptember 23. 08:44

Hamarosan életbe lép a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás. A 20/2014. (III. 7.) BM rendeletben megfogalmazott elvárások szerint : 2020. december 31-től valamennyi új épület közel nulla energiaigényű kell, hogy legyen. Egy példa a fokozott hőszigetelésű és a tűzbiztonsági követelményeknek is megfelelő magastető kialakítására.


λD = 0,032 W/mK

Ezen nagyon szigorú elvárás csak komplex megoldásokkal érhető el. A különféle épületszerkezetek megfelelő kialakításán (homlokzatok, tetők, födémek, nyílászárók stb) túl érinti a gépészetet, és a megvalósítandó megújuló energiaforrások minőségét, mennyiségét egyaránt.

Fokozott hőszigetelésre váró épületszerkezet például a magastető.

Az elvárt U=0,17 W/m2.K eléréséhez az üveggyapot szigetelések közül bizony az elérhető legjobbra lesz szükségünk.

A Telkibányán épülő (BAZ megye) Csillagfény vendégház építtetői mindezen szempontok figyelembevételével választották a szarufák és a fogópárok közötti hőszigeteléshez a Knauf Insulation Unifit 032 jelű anyagát.

 Az alkalmazott 20 cm magas szarufák és fogópárok közötti szigetelésen túl további 10 cm kiegészítő szigetelés kerül beépítésre, a szarufák alatt illetve a fogópárok fölött elhelyezve. Ide az Unifit 033 jelű üveggyapot kerül. Az így számított rétegtervi hőátbocsátás 0,2/,032 és 0,1/0,033 hővezetési ellenállásából: U=0,107 kiemelkedően jó értéket eredményez.

Természetesen a többi épületszerkezet, a gépészet és a megújulók megfelelő választása együtt fogja majd az elvárt és előremutató eredményt meghozni: „közel nulla energiaigényű épület” a fenntarthatóság jegyében.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 952 látogató olvasta.