Híreink

Neo-ökológia, mint megatrend – Mi köze a tűzoltáshoz?

2019. december 12. 08:00

A Rosenbauer mindig élen járt az új irányok kijelölésében és megvalósításában. Újra valami ilyesminek lehetünk tanúi? Az élőlények és a környezetük kapcsolata – ez az ökológia definíciója, és ez a kapcsolat újabban egyre többször kerül fókuszba, elég, ha a klímaválságra, az egyre fogyatkozó nyersanyagokra, vagy a globalizációra gondolunk. De hogy jön ide, és egyáltalán mi az a neo-ökológia?


Neo-ökológia vs. megatrend

Mindenekelőtt érdemes tisztázni két – a Rosenbauer által tűzoltáselméleti tervezési alaptézisek közé emelt – alapfogalmat.

A neo-ökológia egyfajta nehezen összefoglalható, de viszonylag könnyen tetten érhető szemléletmód. A felszínen csupán a természetvédelemről, a fenntarthatóságról, valamint az ökonómia, ökológia és a társadalmi felelősség összekapcsolásáról van szó. Összességében azonban inkább arról, hogy a piac jelentős része az árérzékenység helyett a környezet- és/vagy erőforrásérzékenység felé mozdul el. Érthetőbben szólva: a fogyasztók egyre nagyobb hányada számára nem például a dizájn vagy az ár a döntő, hanem a termék előállításának módja, a termék előállítójának „viselkedése” és így tovább (gondoljunk csak az ún. fair trade termékekre).

A megatrendek pedig olyan, hosszabb távon (egy-másfél évtizeden) belül érvényes, globális jelenségek, melyek hatásai kikerülhetetlenek.

 

Új kihívások

A neo-ökológiai megatrendek vizsgálata elsősorban a tűzoltásban, katasztrófavédelemben jelentkező kihívások azonosításakor lehet érdekes. Azzal, hogy a lakosság egyre nagyobb százaléka él környezettudatosan, és törekszik a saját ökológiai lábnyomának csökkentésére, jelentősen átalakul a környezet. A fotovoltaikus energiatermelés elterjedésével egy-egy lakástűz-oltásnál a napelemek, energiatárolási megoldások is jelen lesznek. A fosszilis energiahordozók arányának csökkenése az utazásban jelenleg is megoldandó problémát jelenthet egy-egy műszaki mentés során – gondoljunk az elektromos autók oltási nehézségeire.


A Rosenbauer trendtérképe (nagyobb méretért kattintson!)

 

Új elvárások

Ezzel párhuzamosan megváltoznak a katasztrófavédelmi szervekkel szemben támasztott elvárások is. Míg egy-két évtizeddel ezelőtt elég volt a gyorsaságra és hatékonyságra fókuszálni, manapság a bevetések megtervezésénél a környezetterhelés csökkentése is felmerül szempontként. Kezdve például azzal, hogy az oltás során a bevetési erők ügyelnek arra, hogy az oltóvízzel együtt káros anyagok ne kerüljenek a talajba, élővízbe, egészen odáig, hogy a tűzoltástechnika törekszik a víz- és energiatakarékos megoldások kifejlesztésére, illetve a környezetterhelő módszerek és anyagok minél jobban történő visszaszorítására.

 

Összességében tehát fel kell készülnünk a változásokra, és a tűzoltásnak gyorsuló ütemben kell alkalmazkodnia azokra a változásokra, amelyeknek a környezeti értékekre történő odafigyelés a katalizátora.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1127 látogató olvasta.