Híreink

Szállodai tűzvédelem: Szimpózium a kényelem és a biztonság jegyében

2009. április 21.

A Magyar Szállodaszövetség és társult tagjai (Billerbeck, Milora, Top Trade, Trevira) közreműködésével első alkalommal került megrendezésre a „SZÁLLODAI BELSŐÉPÍTÉSZET és TŰZBIZTONSÁG” szimpózium. A rendezvény alapgondolatát az adta, hogy mind a szállodások mind a vendéglátósok számára a tűzvédelem kiemelten fontos terület és ebben a tűzvédelemi hatóságoknak is meghatározó szerepük van. Egyik fél sem szeretne kompromisszumokat kötni az egyedi arculat rovására a tűzbiztonság érdekében. Ezért új szemléletre van szükség. A szimpózium előadói ebben nyújtottak segítséget.


A rendezvényt Kovács István (a Magyar Szállodaszövetség főtitkára) nyitotta meg. Bevezetőjében megemlítette, hogy bár az utóbbi időben nőtt a minőségi szállodák száma, mégis feltűnő, hogy megjelenésükben és szolgáltatásaikat illetően csekély különbségek adódnak. Viszont egyre nagyobb az igény az egyedi, markáns arculatok iránt, valamint a turisták igénye és elvárásai is egyre nőnek a szállodák irányában. Így a verseny mindinkább kiélezetté válik.
 
Egyediség, mint a vendégcsalogatás hatékony eszköze címmel tartott előadást Horváth Ágnes belsőépítész (AMA Creation). Szerinte egy olyan piacon kell helytállni a szállodáknak ahol a saját részpiacukon is növekszik a verseny, egyre több új szálloda nyílik, a kihívás folyamatos és jelenleg ráadásul a vendégek száma is inkább negatív tendenciát mutat. Az AMA Creation válasza a kihívásokra a Dinamikus Design, amely az elvárások függvényében folyamatosan alakuló, egyedi design koncepció, így hatékonyan képes követni a változó fogyasztói trendeket. Ennek keretében olyan enteriőröket terveznek, amelyek minden egyes eleme a színházi díszlethez hasonlóan, gyorsan megváltoztatható, átalakítható.
 
Városi szállodák belsőépítészete címet viselte Szenes István úr (Szenes Design Stúdió) előadása. Szerinte is az egyediség, a markáns elkülönítő jegyek hiányoznak a hazai szállodafejlesztéseknél. Erős törekvés mutatkozik a legolcsóbb anyagok használatára és a legtakarékosabb megoldásokra, amelyek nem törvényszerűen, de gyakran akadályai a kreativitásnak. Szerencsére hazánkban is vannak kedvező példák ebből mutatott be a résztvevőknek egy csokorra valót.
 
Az előadásokat egy látványos lángteszt követte, melyet Svenja Fromm (Trevira) mutatott be. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szállodai szoba belső berendezését képező textil felületek tűzvédelmi szempontból egy nagyon kényes területet ölelnek fel. A tűz e helyiségekben gyorsan, katasztrofális mértékben kiterjedhet. A nehezenéghető lakberendezési anyagok alkalmazásával ez a kockázat viszont minimálisra csökkenthető.
 
Az Angyal István, őrnagy (OKF) által tartott előadás igen nagy érdeklődésre tartott számot és a szállodai szakma régi kívánsága is teljesült, amikor az Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat szállodákat érintő követelményeiről és változásairól esett szó. A 9/2008 II.22 ÖTM rendelet számos nehezen betartható szigorítást tartalmazott a korábbi előírásokkal szemben s ezért beszámolóját a szállodai szakma nagyon nagy jelentőségűnek értékelte.
 
Brindzik Orsolya előadása „Tűzbiztonsági követelmények a szállodai gyakorlatban” témakörrel foglalkozott, aki a törvényi előírások gyakorlati alkalmazásának nehézségeit, de egyúttal szükségszerűségeit állította a mérleg két oldalára.

 
Király András úr, az Allianz Hungária szakértője esettanulmányokkal világított rá, hogy az ördög a részletekben azaz apró dolgokban rejlik. A „biztonság” a világon mindenütt igen vonzó hívó szó és a jövőben ez egyre fontosabb igényként  jelentkezik a vendéglátó iparban. Ezért a szállodák részéről is megjelenik egy szándék/igény/törekvés, hogy a tűzvédelembe fektetett hatalmas munkát, energiát és ráfordítást valamilyen módon megjeleníthessék logójaikban, honlapjaikon, hirdetéseikben. Király úr szakmai összefogást sürgetett, hogy ennek a keretrendszere mielőbb kidolgozásra kerüljön.
 
De mi az a láthatatlan összekötő kapocs az elhangzott előadások és a rendezvénnyel egy időben tartott kiállítás között. A szállodaiparnak olyan új textil- anyagokra van szüksége, mely a belsőépítészek igényeit kompromisszumok nélkül ki tudja elégíteni és tűzvédelmi szempontból is valamennyi legfontosabb tűzvédelmi normát teljesíti. A rendezvény kiállítóiban (Billerbeck, Milora, Top Trade, Trevira) az a közös, hogy valamennyien rendelkeznek ezeknek a magas követelményeknek megfelelő termékekkel.
 
TREVIRA CS–
mint az átfogó textiles megoldás a szállodai szobák tűzbiztonságára
 
A TREVIRA CS majd 30év elteltével a közületi textíliák szinonimájává vált, amely egy termékben nyújt biztonságot, minőséget és formagazdagságot – a Trevira szálak összes előnyével együtt.
 
TREVIRA CS anyagok felhasználásával a belsőépítészek és a lakberendezők például olyan szállodai szobát rendezhetnek be, amely valamennyi textiltartalmú összetevőjével megfelel az európai tűzvédelmi normáknak. Lángmentes termékeket szövők, gyártók és forgalmazók TREVIRA CS kollekcióikban, mind azon termékek megtalálhatók, melyek az ágyat körülveszik és amit a szállodák és vendéglátóhelyek belsőépítészeti textiligényeihez szükségesek. Ez azt jelenti, hogy Trevira CS minőségben nem csak dekorációs anyagok állnak rendelkezésre, hanem a lángmentesített szállodai szoba teljes rendszerét alkotja. Ide tartoznak függönyök, dekorációs anyagok és bútorszövetek, falburkolatok, matracok, tűzött paplanok, párnák valamint ágy- és asztalneműk. Mindezek a termékek alkalmazása egy átfogó rendszert alkot, mely a szállodai szobákat lángmentessé teheti.

 
A nehezenéghető filament szálakból készült textíliák, melyek a Trevira CS márkajelet viselik, nem csak lakástextil-szektorban kerülnek felhasználásra (pl. dekorációs anyagok, bútorszövetek, belsőépítészeti elemek, ágyneműk) hanem egyre jelentősebb mértékben a digitális nyomtatás alapanyagává vált. Főbb felhasználási területei: zászlóanyag, display-ek, kiállítási textíliák.
 
TREVIRA CS anyagokban egy termékben jelenik meg a hagyományos poliészter szálak és a nehezenéghetőség tulajdonsága. Az alapanyag vegyi módosítása révén a lángterjedését gátló tulajdonság a szálakba szervesen beépül és ezáltal válnak a textíliák tartósan nehezen éghetővé. Ez azt jelenti, hogy ezeket a tulajdonságokat sem mosás, sem fény hatására, sem kopás és elhasználódás révén sem veszítik el. Ez jelentős előnyt jelent az utólagosan impregnált textíliákkal szemben, amely textíliák felszínére felvitt kikészítés a használat során (mint pl. vegyi tisztítás), lekopik és az optimális tűzvédelmet már nem tudja biztosítani. A mindennapi használat során a TREVIRA CS termékek könnyen kezelhetőek. Így a mosási és tisztítási folyamatok során energia, víz és mosószer takarítható meg, ezáltal csökkentve a közvetlen költségeket. Ezen kívül igen jó eredmények érhetők el a TREVIRA CS szövetekkel, ha fertőtlenítés és folteltávolítás kerül szóba. Mivel a TREVIRA CS szinte a poliészter valamennyi tulajdonságával rendelkezik: így könnyen kezelhető, strapabíró, mérettartó, melyhez olyan járulékos előnyök is társulnak, mint a nehezen éghetőség, ahol nem szükséges a textíliák használati tulajdonságuk terén kompromisszumokat kötni. Időközben a nehezenéghető Trevira CS szálakból és fonalakból egy további berendezési lehetőség született, mely állandó mikrobaellenes tulajdonsággal rendelkezik. Ez a TREVIRA CS Bioaktiv.
 
(A lakástextíliák és a közületi felhasználás területén a higiénia és a tisztaság egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ezen igényeknek a TREVIRA cég egy különleges termékváltozattal igyekszik megfelelni – a nehezen éghető bioaktív szálakkal és cérnákkal. Ezen mikroba ellenes szálak használatával a textilanyagokban csökkenti a baktériumok elszaporodását és a szagképződést, ezáltal tartósan megőrizve a tisztaság érzését. Ezt a tulajdonságot ezüst adalékokkal érik el, amely a nyersszálba épül be. A mikrobaellenes tulajdonságát folyamatosan megőrzi és mosás során sem veszti el.)
 
A rendelkezésre álló anyagok és minták kiválasztásában szükségtelen engedményeket tenni. Világszerte neves gyártók és forgalmazók több mint 1000 különböző TREVIRA CS mintakollekcióval várják az érdeklődőket és ezek között a bioaktív változat is megtalálható. Az Interneten található www.treviracs-net.com honlapon bepillantást kaphatunk a világszerte rendelkezésre álló nehezen éghető mintagyűjteményekbe (áru- mintakollekciókba)
 
A TREVIRA CS márkajelölés kizárólag a nehezen éghető szálakból készült textíliáknál alkalmazható egy márkaszerződés és márka viselési hozzájárulás alapján. A TREVIRA cég így kívánja biztosítani, hogy kizárólag olyan anyagok viseljék a TREVIRA CS márkajelölést, amely lángmentes tulajdonsága szempontjából előzetesen bevizsgálásra került.
 
A TREVIRA CS anyagok átfogó megoldást kínálnak a biztonságos belső terek kialakításához, amely mind a szigorú tűzvédelmi előírásoknak mind a vendégek kényelemmel és igényes megjelenéssel szemben támasztott követelményeinek megfelel.
 
 

Összehasonlító Égési vizsgálat
a TREVIRA CS és a hagyományos textíliák között

 
 
1/        

20 mp elteltével mind két helységben felcsapnak az első lángok a papírkosárból
 


2/     

55 mp elteltével a hagyományos textíliával berendezett szoba dekoranyaga nagy lánggal ég

a lángok átterjednek a falburkolatra és az ablaktáblák berepednek
 
A TREVIRA CS textíliákkal berendezet szobában csak a papírkosár ég.



 
3/     
 
végül is csak egy megoldás marad: a tűzoltás!

A TREVIRA CS anyagokkal berendezett szobában továbbra is csak a papírkosár ég.
 
Honti Szilvia
Textil Műszaki Iroda 2000 Kft.
1183 Budapest, Akácfa u. 13.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2962 látogató olvasta.