Híreink

Erdőtűz-előrejelzés természetközeli módon

2024. október 14. 09:31

A fenyőtobozok formáját és működését veszi alapul az a prototípus, amelynek célja az erdőtüzek korai lokalizációja és jelzése. A működési mód meglehetősen egyszerű, mégis ötletes.


A Pyri nevű eszköz egy fenyőtobozra hasonlító, viaszburkolatú eszköz, amellyel a tervezői szándéka szerint viszonylag korai szakaszban jelezhetők és lokalizálható az erdőtüzek. A működési mód nem bonyolult: a kialakuló tűz által leadott hő hatására az eszköz külső burka megolvad, az így kiszabaduló, elektrolitekben gazdag sósvizes oldat pedig aktiválja a belül megbújó elektronikát, amely célzott rádiófrekvenciás jelet bocsát ki. A megszokottnak mondható szenzoros, kamerás és műholdas megfigyeléssel szemben ez a módszer jóval költséghatékonyabb, így bizonyos régiókban nagyobb sikerrel vethető be.

Az eszköz kialakítása nem véletlen: a tervezők a formát és az elvet bizonyos fenyőfajtáktól „lesték el”. Ezeknél a fajoknál a fenyőtoboz az erdőtüzekben felszabaduló hő hatására juttatja ki magjait, ezzel járulva hozzá az erdő megújulásához.

A londoni egyetemisták által tervezett eszköz a viasz burkolat mellett faszénalapú antennát használ, a jel pedig akár több tucat kilométerrel arrébb is fogható. A tervek szerint a „toboz” nagy számban kijuttatható az erdőtűzveszélyes területeken, és – mivel nagyrészt természetes anyagokat használ – nem károsítja a környezetet akkor sem, ha sokáig nem aktiválódik.

Az eszköz működése részletesebben a Dyson Award oldalán látható.

Források:

InterestingEngineering
Dezeen
BBC

Vissza

Ezt a hírt eddig 79 látogató olvasta.