Híreink

Pyrolater – hazai hőkamera

2024. október 11. 07:00

A szeptember 14-én lezajlott Tűzoltó Szakmai Napon rengeteg újdonság és érdekesség volt jelen – ez azt is jelentette, hogy nem tudtunk mindent részletesen megvizsgálni. Ezek közé tartozott egy új, hazai fejlesztésű és forgalmazású hőkamera, a Pyrolater is – és ezt a hiányosságot pótoljuk mostani cikkünkben.


Biztos voltak, akiknek feltűnt néhány narancssárga színű hőkamera (bár valószínűleg a banner is segített), amely meglehetősen új szereplőnek számít a tűzoltástechnikai piacon.


Terítéken a Pyrolater és egy másik termék, mögöttük a Medirlab bannerei – mindez a BM Heros Zrt. telephelyén zajló Tűzoltó Szakmai Napon, 2024. szeptember 14-én  

A hőkamerás felvételek előnyei a tűzoltósági beavatkozások során egyértelműek. Kéménytűz esetén felismerhetők a kritikus pontok, például a korábbi kandallócsatlakozások, amelyeket esetleg tapéta takar, vagy nem megfelelően zárták le azokat. A hőkamera kiválóan alkalmas az emberek emberi test keresésére, mivel a maghőmérséklete kb.emelkedik a közvetlen környezetéből. A rossz látási viszonyok között pedig segít a beavatkozóknak a tájékozódásban, a tűzgócok megtalálásában, a tűz terjedési irányának meghatározásában. (A hőkamerák felhasználása van a Tűzvédelem most megjelenő, idei ötödik számának fókuszában, érdemes fellapozni az újságot.) Fontos kitétel azonban, hogy nem minden hőkamera alkalmas tűzoltósági beavatkozásra, hiszen ebben az esetben sokkal nagyobb igénybevételt kell kibírniuk, és egy kamera nem ér semmit, ha a nagy környezeti hő miatt kikapcsol vagy akár deformálódik.

A Pyrolater strapabíró, magyar fejlesztésű hőkamera kifejezetten tűzoltósági felhasználásra:

  • kesztyűben is jól kezelhető gombok és könnyen fogható markolat,  
  • tartósság: robbanásbiztos, vízálló és cseppálló,
  • működési tartomány: -30–60 °C között,
  • mérési tartomány: -40–800 °C között,
  • észlelési módok: tűzgóc-érzékelési mód (120–800 °C) és emberi test keresése (28–40°C).

A Pyrolatert a Heros megbízásából készítette a budapesti székhelyű Medirlab Kft., a forgalmazás is a Heros Zrt.-n keresztül történik.

 

A fejlesztőről

A MEDIRLAB Orvosbiológiai Fejlesztő Kft. 2008-ban alakult. A cég több olyan jelentős K+F projektet vitt sikerre azelmúlt 12 évben, amely hazai és nemzetközi téren is elismerést vívott ki. A fejlesztéseik egy része saját forgalmazásban kerül piacra, de bizonyos esetekben megbízás alapján fejlesztenek, ekkor a megrendelő forgalmaz.

Vissza

Ezt a hírt eddig 67 látogató olvasta.