Híreink

Az Egyesült Királyság tűzoltósága az erdőtüzek korai észlelésére új, fix szárnyú dróntechnológiát tesztel

2024. október 10. 11:20

A Sheffieldi Egyetem MI technológiájával felszerelt drónok hő- és optikai képeket használnak a tüzek automatikus észlelésére és értékelésére, és létfontosságú információkat továbbítanak a földi tűzoltó egységeknek.


Beavatkozó drónok

Egyes nagyobb, merevszárnyú drónok nemcsak a tüzekről tudnak jelzést adni, hanem kisebb tűzoltási műveleteket is végezhetnek a levegőből. Például a Windracers Ultra drón, több mint 100 kg tűzgátló vegyi anyagot képes szállítani, és a cég szerint automatikusan képes reagálni a felmerülő erdőtűzveszélyekre.

A Windracers, az autonóm teherszállító drónok brit fejlesztője nemrégiben jelentette be, hogy ezt az Ultra típusú drónt a Lancashire-i Tűzoltóság teszteli erdőtüzek megelőzésére. Ez a kísérlet egy olyan kezdeményezés része, amelynek célja a korai kárenyhítés új, költséghatékony stratégiáinak feltárása. A tűzoltó és mentőcsapatok felügyelete alatt, a Bristoli Egyetem által kifejlesztett ún. rajtechnológia segítségével a drónok ezután elsősegélynyújtóként autonóm módon koordinálhatók. Gyorsan bevetik az oltóanyagokat, megfigyelik a helyzetet, majd visszatérnek a bázisra.

Az Egyesült Királyságban is gyakoribbá, nagyobbá és súlyosabbá váltak az erdőtüzek, ezért a fejlesztések felgyorsultak. Csak 2022-ben több, mint 44 ezer erdőtűz volt, ami 72%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

 

Repülési kísérlet

A cornwalli Preddanack repülőtéren tartott egyhetes repülési próba során egy fixszárnyú Ultra és három kisebb drón autonóm tűzérzékelését és rajkoordinációját tesztelték részletesen. Ennek során a drónok sikeresen azonosítottak és repültek számos kisebb, ellenőrzött tűzesethez, amelyeket a tűzoltók szoros figyelemmel kísértek. Ez fontos mérföldkő egy erdőtűz-megelőzési technológia kifejlesztésében.

A repülő drónok önirányító rajának segítségével a tűzoltók

  • hamarabb észlelhetik az erdőtüzet,
  • bemérhetik a tűz pontos forrását, és
  • más drónokat hívhatnak a tűz megfékezésére, mielőtt a tűzoltók a helyszínre érnének.

Sikere esetén jelentősen csökkenthet az erdőtüzek kockázata.

Vissza

Ezt a hírt eddig 58 látogató olvasta.