Híreink

Magyar tűzoltó bevetési ruha – Dávid legyőzi Góliátot?

2024. október 09. 07:00

Egy teljesen hazai fejlesztésű, és túlnyomórészt hazai gyártású tűzoltó bevetési ruha, ami könnyedén felveszi a versenyt az importtermékekkel? Tényleg van ilyen, a nemzetközi előírások alapján történt tesztek eredményei igazolják, és szeptember 14-én láthattuk (volt is érdeklődés).


A technikai tartalom

A Góliátot legyőző Dávid esetén is a parittya volt a lényeg, tehát lássuk a műszaki tartalmat: mit érdemes tudni a Dávid MR tűzoltó védőöltözetről?

A szerkezet öt rétegből áll:

1. és 2. réteg: Dávid MR szövet, PU membránnal laminálva. Mivel a membrán és a szövet egy speciális eljárással egy anyagként viselkedik, légáteresztő képességét megőrizve, kiküszöböli annak lehetőségét, hogy a víz a szövet és a mebrán közé kerüljön. A vízállóság tartósságát a fejlesztő/gyártó ötvenszeres mosás alakalmazásával tesztelte.

3. réteg: Lángálló polár. Ez egy köztes bélésanyag, amely könnyű és megfelelően biztosítja az öltözet hideg elleni védelmét.

4 réteg: Outlast. Az Outlast® termoanyag hőpufferként működik, jelentősen csökkentve a felhasználó hőcsúcsait. Ez számottevően javítja a kényelmet, és akár 48%-kal megakadályozza  a verejtékképződést. Tulajdonságai alapján hozzájárul, hogy a köztes bélésként használt lángálló polár által okozott hőérzet, nyári időben is komfortos maradjon.

5. réteg: Dávid MR RS szövet. Ez a ruházat belső bélésanyaga, amely a Dávid MR szövet könnyített változata. Ripstop szövési technológiával készült, ennek eredményeképpen rendkívül tartós.

 

 

A tűzteljesítmény

Hogyan teljesít a védőruha tűzterhelés alatt? Számos tanúsító szervezet vizsgálódott (Innovatex Zrt., Mádi és Társa Kft., Hohenstein Laboratories Gmbh & Co.KG., STFI Sasschsisches Forschungs Institut e.V., BTTG Testing & Certification Ltd.), itt most nézzük röviden a manchesteri székhelyű BTTG tűztesztjét.

A teszt során a bábu a Dávid MR védőöltözetet viselte, alá egy egyszerű, 100% pamut alapanyagú, rövid ujjú pólót kapott. A nyolc másodperces lángkitettség után a tesztelőcég részletesen kiértékelte az adatokat – ezek értelmezéséhez a hivatalos beszámolóban szereplő ábrát hívjuk segítségül.


A tesztről készült videó egy képkockája


Az érzékelőkkel borított bábu szolgáltatott adatokat a teszt során arról, hogy milyen károsodásokat, sérüléseket „szenvedett el”

Az ábrán az enyhétől a súlyosig a következőképpen jelölték a behatásokat:

  • fájdalomérzet: kék
  • elsőfokú égési sérülés: sárga
  • másodfokú égési sérülés: narancssárga
  • harmadfokú égési sérülés: piros

A tesztadatok szerint a bábu testének mindössze 9,8%-án tapasztalható enyhe fájdalomérzet (kék szín), maradandó sérülés viszont sehol. Így tehát a védőöltözet az égési sérülések 100%-át kiküszöbölte.

 

Tényleg hazai 

Rendkívül fontosnak tartjuk a hazai szereplők megjelenését a tűzoltástechnikai fejlesztésben és gyártásban – annak pedig külön örülünk, hogy mindez nem merül ki abban, hogy „a hozzávalókat megvettük külföldön, és itthon megvarrtuk”. A Dávid MR tűzoltó bevetési ruházat ugyanis a száz százalékban magyar tulajdonú Sirius Produkt Kft. saját fejlesztésű alapanyagának felhasználásával készül, itthon, saját tulajdonú varrodában. A gyártás során kizárólag az alapanyag elkészítésének kezdeti fázisa történik külföldön (Európában), így végsősoron elmondható, hogy a Dávid MR gyártása 95%-ban Magyarországon történik – ami gyakorlati szempontból sem utolsó, hiszen a gyártás a megrendelést követően gyors, és rugalmas.


A gyártó standja a 2024. szeptember 14-i Tűzoltó Szakmai Napon

 

A ruhával a Tűzvédelem legújabb (idei 5.) számában ennél hosszabban is foglalkozunk.

Vissza

Ezt a hírt eddig 173 látogató olvasta.