Híreink

Mi olvasható a Tűzvédelem októberi számában?

2024. szeptember 30. 08:49

Fókuszban a hőkamera-használat. A drónok alkalmazási lehetőségei, lítiumion-akkumulátorok, a zöld energia tárolásának kérdései, két tűzvizsgálat eredményei és egy tűzeset szervezési tapasztalatai. Melyek az építészetben az új, innovatív megoldásoknak a tűzvédelemre és a szabályozásra való hatásai? Közben a régi fafödémek értékelésével is lehetnek gondjaink. Új hazai védőruha, habbal oltó, e-napló, légzésvédelem a 19 cikkben!


Tanulmány

Zsankó Petra Lítium-ion akkumulátorok, mint az elektromos járművek rejtett veszélyforrásai

Az elektromos járművek térhódítása jelentősen megváltoztatta a járműipart. Mindazonáltal továbbra is fennáll egy döntő kihívás az akkumulátortechnológiához kapcsolódó káresemények kockázata. Szerzőnk a lítium-ion akkumulátorok üzemeltetése során fellépő veszélyeket mutatja be írásában.

 

Bónusz János Lítium ion akkumulátor – Mi a biztonságos működési tartománya?

A lítium ion akkuknak számos változata ismert, de közös jellemzőjük, hogy nagy teljesítmény leadására képesek, könnyűek, gyorsan feltölthetők, de az alacsony és a magas hőmérsékletre is érzékenyek, miközben viszonylag szűk mezőben mozog a biztonságos működési tartományuk. A hatékonyság és a biztonság nézőpontjából vizsgáljuk működésüket.

 

Fókuszban

Hőkamerák a tűzoltósági beavatkozásban

Közel 200 év telt el az elv felfedezése és az első tűzoltósági hőkamera bemutatása között. Azóta viszont alig 30 év alatt a tűzoltóságok alapeszközévé vált. Mit tudunk vele jobban?

 

A tűzoltó hőkamerák technológiája – Mitől más?

Ahhoz képest, hogy 1995-ben az Interschutzon láthattunk először tűzoltó hőkamerát, ma már típusban és méretben is a bőség zavarával küzdünk, de a tűzoltó hőkamerák mást és más ként tudnak.

 

Hőkamerák és felhasználásuk taktikai lehetőségei

Megfelelő használat esetén a hőkamera nagyon jó eszköz a tűzoltási, műszaki mentési feladatok támogatására. Számos olyan lehetőséget biztosít a tűzoltók számára, amelyekre eddig talán nem is gondoltunk – de egyben korlátai is vannak. Melyek a tipikus lehetőségek? Hol ütközünk felhasználási korlátokba? Hogyan lehet ezeket áthidalni? Nézzük sorban!

 

Hőkamera – A felhasználás korlátai

A hőkamerák fantasztikus lehetőségeket biztosítanak, de a felhasználás korlátaival is tisztában kell lennünk. Nézzük a legjellemzőbbeket!

 

Problémák a hőkamera-használatban: gyakorlati megközelítés

A hőkamerák rendkívül hasznos eszközök az élet számos területén: felderíthetők vele az ingatlanok hőszigetelési problémái, hőhidak, csővezetékekben keletkező szivárgások, illetve sokféle képpen segíthetik a tűzoltók beavatkozásait. Vannak ugyanakkor olyan konkrét hibák vagy problémák a tűzoltói használat esetén, amelyekre megítélésünk szerint érdemes külön is kitérni. Lássuk, melyek ezek!

 

Tűzoltó hőkamerák – Teljesítménykövetelmények

Sokféle hőkameramodell közül választhatunk különböző ár- és teljesítménykategóriákból. A választás a tervezett felhasz nálástól függ, de az alapvető teljesítménykövetelményeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

Technika

Halmos Péter Új nagyteljesítményű habbaloltó gépjárművek a FER tűzoltóságnál

Bár a MOL százhalombattai és tiszaújvárosi üzemeiben nem az óriási tartályok jelentik a legnagyobb veszélyforrást, de méretüknél fogva a legösszetettebb beavatkozást igénylik. Ehhez fogalmazták meg a különleges technikai elvárásokat a FER fő foglalkozású létesítményi tűzoltóságainak kötelékébe tervezett, habbal oltó gépjárművekhez.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Szilvási László Repülés drónnal: Beltéri repülés, GPS nélküli repülés, víz feletti repülés, szakadékban keresés

A Drónok használatát taglaló sorozatunkban szerzőnk az alapkérdéseket, a célok, a kiválasztás, és az oktatás után a személykutatást, a terület felderítést és a tűzeseti alkalmazás lehetőségeit, módjait, a repülési teendőket elemezte. A mai kérdés: Mit kell/lehet tenni speciális körülmények között?

 

Vizsgálat

Király András Épület-felújítás, gazdaságossági törekvések – Kéménytüzek

Szerzőnk előző cikkében fűtéskorszerűsítésben tapasztalható gazdaságosabb megoldások és a kéménytüzek közötti össze függéseket vizsgálta. Kissé más jellegűek az épületfelújításokkal kapcsolatos törekvések, de az „eredmények” sokszor hasonlóan kéménytüzekben jelentkeznek, hisz itt is a rendszer egy-egy elemét változtatjuk meg, sokszor nem figyelve a következményekre.

 

Ozsvár Zoltán Kombájntűz aratás közben – Hol, mitől keletkezett?

Mosonmagyaróvár közelében búzát arattak egy New Holland CR 8.90 típusú kombájnnal és kettő magszállító szerel vénnyel. Szerzőnk cikke akár vizsgálat-módszertani segédletnek is alkalmazható: lépésekben mutatja be a tűzeset vizsgálatát.

 

Megelőzés

Bulla Péter Alfréd Tűzeset – tűzjelző berendezés karbantartása közben

Mit kell tennünk a biztonsági szint fenntartása érdekében karbantartás alatt? Kinek, mi a felelőssége? Mit jelent az üzemi technológia ismerete? A kockázatok feltárása után lehet módosítani a rendszeren? Nagyon aktuális és izgalmas kérdésekre ad válaszokat szerzőnk egy karbantartás közben bekövetkezett tűzeset apropójaként.

 

Lestyán Mária Képes e lépést tartani a szabályozás az innovatív műszaki megoldásokkal, technológiákkal? I.

Dübörög az építési termékek fejlesztésében az innováció, jobb, könnyebb hőszigetelés, egymásra épülő új anyagok jelennek meg. Ezeket termékszinten teszteljük és örömmel hátradőlünk, mindent megtettünk. Aztán egyre gyakrabban hatalmas tűzkatasztrófák formájában szembesülünk az innovatív megoldásaink negatív hatásaival. Mi történik? Beleestünk a fürdővíz és a gyerek csapdájába?

 

Szitányiné Siklósi Magdolna Fafödémek faanyagvédelmi minősítése – Az egyikre kell a másikra nem?

A régen elterjedt borított gerendás és csapos gerendás fafödémek felújítását az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői TvMI komoly feladatként kezeli. Aztán némi önellentmondással úgy megkülönbözteti a kettőt, hogy a gyakorlat adja a pofont. Szerzőnk faanyagvédelmi és tűzvédelmi szakértő.

 

Fórum

Miért népszerűek az elektronikus tűzvédelmi naplók üzemeltetésben?

Az elektronikus tűzvédelmi naplók bevezetése korszerűsíti a tűzvédelmi eszközök nyilvántartását, és számos lehetőséget kínál a felelősök, üzemeltetők számára. A 2020 januárjában életbe lépett jogszabályváltozások lehetővé tették, hogy a papíralapú tűzvédelmi naplók helyett korszerű, digitális megoldásokat alkalmazzunk. Ez nem csupán egy technológiai frissítés, hanem egy átfogó rendszer, amely optimalizálja a tűzvédelmi és akár munkavédelmi eszközök kezelését is. Lássuk, mit jelent ez a fiREG platform esetében!

 

Mit ne tegyünk az akkuval?                

A kutatások alapján már tudjuk: megdőlt az tabu, hogy az akkut nem szabad megbontani az oltáshoz. Ugyanakkor a burkolat megbontása csak bizonyos körülmények között ajánlott, másként több kárt okozunk, és a tűz kiterjedését kockáztatjuk.

 

Magyar tűzoltó bevetési ruha – Dávid legyőzi Góliátot?

Egy teljesen hazai fejlesztésű, és túlnyomórészt hazai gyártású tűzoltó bevetési ruha, ami könnyedén felveszi a versenyt az importtermékekkel? Nem fantáziálunk, valóban van ilyen, az Angliában elvégzett, nemzetközi előírások alapján történt tesztek eredményei láttán pedig egyenesen olimpiai hangulatba kerültünk.

 

Adorján Attila Amikor a légzőkészülék egy rendszer része

A Dräger több, mint nyolcvan éve támogatja a tűzoltói beavatkozások biztonságát az egyre hatékonyabbá, ergonómikusabbá váló légzőkészülékeivel. A folyamatos innovációnak köszönhető en azonban ezek az eszközöket nem csak önmagukban kell vizsgálni – az igazi fejlődés az volt, amikor a légzőkészülékek, kiegészülve a legkülönfélébb elemekkel, egy rendszer részeivé váltak.

 

A következő lapszámban a Grenfell torony tüzének vizsgálati jelentésére és az európai törekvésekre is kitekintünk.

 

Előfizetés információk ide kattintva érhetők el.

Vissza

Ezt a hírt eddig 157 látogató olvasta.