Híreink

Hatósági ügyintézés átszervezés közben – költözik a hatóság?

2024. szeptember 26. 10:28

A folyamatban lévő és lezárt ügyek átadás-átvétele 2024. szeptember 27. és október 8. között zajlik, az ügyfelek a kérelmeket továbbra is benyújthatják e-papír útján – szól az OKF tájékoztatása.


Több jelzés szerint lelassult a folyamatban lévő ügyek lezárása, de ez érthető is, hiszen a hatósági munkát végzők röviddel ezelőtt kaptak konkrét tájékoztatást az átszervezés személyüket érintő részéről, így az iratanyagok összegzésével vannak bizonyára elfoglalva.

Már több részben feldolgoztuk az 2024. október 1-től életbe lépő hatósági jogkörökkel kapcsolatos változásokat. Ennek egyik befejező lépése az ügyek átadása, amely szeptember 27-e és október 8-a között zajlik.

A módosítás a tűzvédelmi, iparbiztonsági, vízvédelmi és vízügyi hatósági feladatokat ellátókat érinti. Számos személyi döntést kellett hozni, amely az érintett kollégákat, a küldő és a fogadó szervezetet is jelentősen érinti.

Az eddigi hatósági munkát végzők – információink szerint – két lehetőség közül választhattak:

  • lemondtak hivatásos szolgálati jogviszonyukról vagy
  • hatósági vezénylés, hatósági kirendelés mellett végzik a munkájukat.

Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) tájékoztatása szerint változatlan feltételekkel (bér, stb.) veszik át a katasztrófavédelem hatósági munkatársait a kormányhivatalok.

Október 1-től a közigazgatási hivataloknál katasztrófavédelmi főosztályok illetve osztályok jönnek létre, amelyek minden bizonnyal leképezik az eddigi megyei illetve kirendeltségi felosztást, azaz nem minden járási kormányhivatalnál lesz katasztrófavédelmi hatósági osztály, csak ott, ahol eddig katasztrófavédelmi kirendeltségek működtek.

A változás a tűzvédelmi, iparbiztonsági, vízvédelmi és vízügyi hatósági feladatokat érinti, így várhatóan a megyék között is lesznek különbségek, miután vízügyi hatósági feladatokat nem minden vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság látott el.

Egyszerűbb felsorolni, hogy hol nem voltak vízügyi hatósági feladatok: Zala, Somogy, Tolna, Veszprém, Komárom, Nógrád, Pest, Heves.

Vissza

Ezt a hírt eddig 49 látogató olvasta.