Híreink

A 2024. szeptemberi rendkívüli dunai árvíz meteorológiai háttere

2024. szeptember 24. 10:34

Horváth Ákos, Kurcsics Máté meteorológusok cikkükben személetesen mutatják be a Boris ciklon csapadékmennyiségét és az ebből eredő gyors lefolyású árvizeket Ausztria északi részén, Csehországban, valamint Lengyelország délnyugati részén. A térképeken jól láthatók azok a nagy esők, amelyek elsősorban a Duna vízgyűjtő területén hatalmas árvizeket okoztak, s hozzánk érve némileg megszelídültek.


A Boris nevű közép-európai ciklon rendkívül sok csapadékot produkált a Duna felső vízgyűjtőjében. A ciklon hét napja alatt többfelé mértek 300 mm-t is meghaladó csapadékot, először Szlovéniában, majd főleg Ausztriában és Csehországban, illetve Lengyelország délnyugati területein. Az esőzések először regionális, majd a Dunán folyami árvizet okoztak.

A dunai árvizek kialakulása legtöbbször a térségben fejlődő, vagy itt megrekedt közép-európai ciklonokhoz köthető, ahogy a 2013-as történelmi árvíz idején is tapasztalni lehetett [2],[3], és Boris története is nagyon hasonlóan alakult. A numerikus időjárási előrejelzések 5-6 nappal előbb jelezték a ciklon kialakulását és nagy pontossággal adták meg a rendkívül nagy csapadék valószínűségét is.

Az Alpok keskeny völgyeiben azonban az ilyen mennyiségű és intenzitású csapadék okozta árvíz kivédhetetlennek bizonyult. A hazai területekre befolyó dunai árhullám levonulása során Magyarországon már nem hullott jelentősebb csapadék, ami jelentősen segítette a vízállás előrejelzését és a védekezésben résztvevő szakemberek munkáját [4].

A szerzők fő következtetései mellett a számunkra is jól követhető ábrák miatt ajánljuk a cikket.

A "Boris" ciklon leírása a HungaroMet oldalán olvasható.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 43 látogató olvasta.