Híreink

Október 1 – Ki a tűzvédelmi szakhatóság?

2024. szeptember 13. 07:57

Eddig az építési és egyéb hatósági ügyekben a Katasztrófavédelem (korábban a tűzoltóság) illetékes szervei tűzvédelmi szakhatóságként jártak el. Miután a tűzvédelmi feladatkörök döntően a kormányhivatalokhoz kerültek, ki lett a tűzvédelmi szakhatóság? Van-e egyáltalán?


Kell szakhatóság vagy nem?

Szakhatóság bevonására akkor van szükség, ha az alapügyben van egy engedélyező hatóság, de más hatóságnak is van jogköre az ügyben.

A legtipikusabb ilyen az építési hatóság – ez 2020 03.01-től – az illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatal.

Eddig, ha volt az ügyben tűzvédelmi hatósági szakkérdés, akkor bevonta tűzvédelmi szakhatóságként a katasztrófavédelmet, mert Ő volt a tűzvédelmi hatóság.

Miután a tűzvédelmi hatósági jogkörök tetemes részét a kormányhivatalokhoz telepítik, így nem kell bevonni külön szervezetet, mert a Kormányhivatal a tűzvédelmi hatóság, aki a meghatározott ügyekben szakhatóságként jár el.

Csak azokban a speciális építési ügyekben kell mást bevonni, ha nem a kormányhivatal a hatóság. 

Ki a tűzvédelmi szakhatóság?

  • Alapesetben a fővárosi és vármegyei kormányhivatal, mint tűzvédelmi hatóság.
  • Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén a fővárosi és vármegyei kormányhivatal, mint tűzvédelmi hatóság.
  • A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok létesítményei esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve.
  • A katonai létesítményeknél a honvédelmi miniszter, mint tűzvédelmi hatóság.
     

Ki a tűzvédelmi szakhatóság speciális esetekben?

  • Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztésére irányuló beruházások esetén tűzvédelmi szakkérdésben eljáró szakhatóságként Budapest Főváros Kormányhivatala, mint tűzvédelmi hatóság.
  • Azon kiemelt beruházás tűzvédelmi ügyeiben, amely esetében a Kormány rendeletében így rendelkezik, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve.
  • Nemzeti Biztonsági Laboratórium megvalósításával kapcsolatban tűzvédelmi szakhatóságként a honvédelemért felelős miniszter.

 

A jogszabályok:

531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről

1. § (1) *  A Kormány – a (2)–(4) bekezdésben, az 1/A–1/E. §-ban foglaltak kivételével – az 1. mellékletben meghatározott közigazgatási hatósági eljárásokban, az ott meghatározott szakkérdések tekintetében, az ott meghatározott hatóságokat szakhatóságként jelöli ki.

(2) A Kormány az összevont telepítési eljárásban a 2. melléklet szerinti szakhatóságokat jelöli ki. (3) *  A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításával összefüggő, az 1. mellékletben meghatározott közigazgatási hatósági eljárásokban tűzvédelmi szakkérdésben eljáró szakhatóságként – a (4) bekezdésben, az 1/A–1/E. §-ban foglaltak kivételével – a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervét jelöli ki. a fővárosi és vármegyei kormányhivatalt mint tűzvédelmi hatóságot jelöli ki.

(4) *  A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal összefüggő, a Kormány által rendeletben meghatározott közigazgatási hatósági ügyekben, ha kormányrendelet tűzvédelmi ügyekben a katasztrófavédelem központi szervét a fővárosi és vármegyei kormányhivatalt mint tűzvédelmi hatóságot jelöli ki eljáró hatóságként, akkor az 1. melléklet szerinti közigazgatási hatósági eljárásokban tűzvédelmi szakkérdésben eljáró szakhatóságként a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervét jelöli ki. a fővárosi és vármegyei kormányhivatalt mint tűzvédelmi hatóságot jelöli ki.

1/A. § *  (1) *  A Kormány a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fejlesztésére irányuló beruházások
2) *  A Kormány a Beruházás esetén tűzvédelmi szakkérdésben eljáró szakhatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát, mint tűzvédelmi hatóságot jelöli ki.

4. § (1) *  Szakhatóságot kell bevonni a használatbavételi engedélyezési eljárásba, ha az építési engedély megadásához a szakhatóság kikötéssel vagy feltételekkel járult hozzá, vagy ha az építési tevékenység folyamán az engedélyezett tervektől eltértek és az eltérés a szakhatóság állásfoglalásának tartalmát érinti.

 

257/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet egyes hatósági hatáskörök változásáról

(3) A Kormány tűzvédelmi hatóságként – az 1. §-ban, az (1), (2) és (4) bekezdésben, valamint a 3. és a 4. §-ban meghatározott kivételekkel – a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervét jelöli ki, amely

a) eljár a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tűzvédelmi ügyeiben,

b) eljár azon kiemelt beruházás tűzvédelmi ügyeiben, amely esetében a Kormány rendeletében így rendelkezik,

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 507 látogató olvasta.