Híreink

Tűzvédelmi hatósági jogkörök – Ki, miért jogosult bírságolni?

2024. szeptember 04. 08:12

A Magyar Közlöny 2024. augusztus 29-i, 84. számában megjelent a Kormány 257/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelete egyes hatósági hatáskörök változásáról, valamint az egyes eljárási szakkérdések hatósági vizsgálatáról szóló 258/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet. A tűzvédelmi hatósági jogkörök döntő többségét és így a bírságolást is áthelyezték a kormányhivatalokhoz. Néhány ügyfajta maradt a katasztrófavédelemnél.


Ki és miért jogosult bírságolni?

46. § A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 7. §-a a következő (1) és (2) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A  tűzvédelmi hatóság az  1.  mellékletben szereplő szabályszegések esetén az  ott meghatározott összegű tűzvédelmi bírság kiszabására jogosult.

Fővárosi és vármegyei kormányhivatal

  • Az 1.sz, mellékletben felsorolt 50 tűzvédelmi szabályszegésből 49 esetben.
  • Minden a katasztrófavédelemnél fel nem sorolt esetben.
  • A piacfelügyelet teljes egészében.

Katasztrófavédelem 

Az  1.  melléklet 15. sora tekintetében

  • 15. sora: „a létesítményi, továbbá az önkormányzati tűzoltóságra vonatkozó jogszabályban vagy hatósági határozatban rögzített, a létszámra, felszerelésre, illetve a képzésre vonatkozó előírások megszegése”

A hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve

  • a) a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tűzvédelmi ügyeiben,
  • b) azon kiemelt beruházás tűzvédelmi ügyeiben, amely esetében a Kormány rendeletében így rendelkezik,
  • c) a Ttv. 46/A. §-a szerinti tűzvédelmi szakértői tevékenységekkel összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban,
  • d) a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezői tevékenységével, valamint az általuk szervezett tűzvédelmi szakvizsgáztatással kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárásokban.
     

48. § Hatályát veszti a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet

a) 8. §-a,

8. § (1) *  A tűzvédelmi bírság kiszabására első fokon – az 1. melléklet 43. sorában rögzített esetet kivéve – a szabályszegést észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult abban az esetben, ha az észlelt szabályszegés a hatóság adott eljárásához közvetlenül kapcsolódik, vagy a szabályszegés helyszínének tűzvédelmi hatósági ellenőrzésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik. Az 1. melléklet 43. sorában rögzített esetben a központi szerv jogosult a bírság kiszabására.

 

b) 9. § (3) bekezdése

(3) *  A tűzvédelmi bírság kiszabásáról szóló végleges döntést költségvetési okokból a központi szerv költségvetési intézményével is közölni kell.

 

Lásd:

259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról


6/2013. (I. 18.) Korm. rendelet a piacfelügyeleti tevékenység részletes szabályairól

 

Folytatjuk. (szerk)

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 425 látogató olvasta.