Híreink

Kazán, kályha, kandalló: felejtsük el?

2024. július 26. 11:18

Míg ma és holnap is a kazán, kályha, kandalló, kémény tájékán találjuk az épület, különösen a lakóépület tűzeseteinek jelentős részét, az uniós éghajlatpolitikai célterv teljesen más tűzmegelőzési és tűzoltási dimenziókat prognosztizál a jövőre nézve. Mi, mikorra és hogyan várható?


Az épületek fűtésére használt fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése

Az EU energiahatékonyságról szóló irányelve (EPBD) alapján a fűtési rendszereink a következő tizenhat évben alapvetően megváltoznak. A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, az égéstermékek elvezetésével kapcsolatos problémák fokozatosan megszűnhetnek vagy jelentősen csökkenhetnek. Ezek helyett új tűzvédelmi kihívásokat jelentenek a fűtési rendszer és a zöld energia felhasználásának változásai.

Az irányelv ugyanis kiemeli, hogy az építőipari ágazat dekarbonizációjának biztosításához

  • 2040-ig fokozatosan meg kell szüntetni a fosszilis tüzelőanyagok fűtési célú használatát. (kazánok fokozatos kivezetése)
  • Addigra a közvetlen építőipari kibocsátásnak mintegy 80–89%-kal kell csökkennie.
  • A nulla közvetlen kibocsátású fűtési rendszerek gyors elterjedésének ösztönzését szorgalmazza.

 

A megújuló energia részarányának növelése

  • Minden új épületnek alkalmasnak kell lenni arra, hogy a tetőszerkezetükre fotovoltaikus vagy termikus napenergia-rendszert telepítsenek. Ez alapvetően érinti a tetőhéjazatokat, valamint a napelemek tűzvédelmének és a tetőn lévő egyéb szerkezetek működésének biztosítását, de közvetlen hatása van (már ma is) tűzoltás során az áramtalanításra és az oltástechnikára.
  • Biztosítaniuk kell a napenergia-berendezések telepítését a nagy meglévő középületeken és a jelentős felújításon áteső vagy engedélyköteles meglévő nem lakóépületeken, valamint az új fedett parkolókon. Az eddigieknél nagyobb dinamikával számolhatunk e rendszerek számának és megjelenési formáinak növekedésére.
  • A kibocsátásmentes épületekben (azaz 2030-tól kezdődően minden új épületben), amennyiben műszakilag és gazdaságilag megvalósítható, a teljes éves primerenergia-felhasználás 100%-át a helyszínen, a közelben előállított vagy megújuló energia-közösségtől, hatékony távfűtési vagy szén-dioxid-mentes forrásokból származó megújuló energiából kell fedezni.

Ezek az irányelvek gyakorlatilag átírják az eddigi tűzmegelőzési feladatokat és a tűzoltási beavatkozásokat új taktikai megoldások irányába tereli.

Vissza

Ezt a hírt eddig 107 látogató olvasta.