Híreink

Építőipari környezeti értékelés – tűzvédelmi kötődés

2024. július 25. 13:33

Az új CPR (Építésitermék-rendelet) megjelenéséhez kapcsolódóan várhatóan egyre nagyobb szerepe lesz az épületek és építőipari termékek környezeti értékelésének. A környezetvédelmi terméknyilatkozat (EDP) számszerűsített környezeti információt jelent a termék életciklusa során, így lehetővé teszi az ugyanazon funkciót betöltő termékek összehasonlítását. Az EDP az életciklus-értékelés (LCA) módszerén alapul, melyet az MSZ EN ISO 14040 ír le.


A tűzvédelmi berendezéseknek, termékeknek is van életciklusa, élettartama. Ezzel kapcsolatban emlékeztetőül idézzünk Nagy Katalin Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása című cikkéből.

 

Életciklus – Élettartam

Ebben az OTÉK és a CPR rendelet szinte szó szerint ugyanazt írja le.

26. Életciklus: anyagok, szerkezetek használati időszakának egymást követő szakaszainak összessége a nyersanyagbeszerzéstől vagy természeti erőforrásból történő előállítástól a végső ártalmatlanításig. OTÉK Az élettartam – hasznos élettartam fogalom már nagyon gyakorlatias. „Az az időtartam, amely alatt valamely termék a várható fizikai elhasználódás, az eszközök használatával kapcsolatos jogi és egyéb korlátozó tényezők figyelembevételével garantált hatékonysággal működtethető.”

A külföldi szakirodalomban, ez alapján, konkrét élettartamokat határoznak meg egyes berendezésekre:

  • Sprinkler 20 év
  • Szükségáramforrás 20 év 
  • Hő-és füstelvezetők – nyitási ciklusok száma szerint
  • Tűzgátló ajtók 50 év
  • Tűzgátló kapuk 30 év
  • Automatikus ajtók 20 év 
  • Tolóajtók 30 év
  • Ajtózárak, pánikzárak 25 év

Az értékeléshez szükséges adatok kiválasztására ad hasznos útmutatót a 2024. július 1-jén megjelent MSZ EN 15941:2024 Építmények fenntarthatósága. Adatminőségek termékek és építmények környezeti értékeléséhez. Az adatok kiválasztása és használata szabvány meghatározza az életciklus-értékelésen (LCA) és más számszerűsített környezeti információkon alapuló számítási módszert az épület környezeti teljesítményének értékeléséhez, és megadja az értékelés eredményének jelentésére és közlésére szolgáló eszközöket. A szabvány új és meglévő épületekre és felújítási projektekre vonatkozik. Az értékelés kiterjed az összes épülettel kapcsolatos építési termékre, folyamatra és szolgáltatásra, amelyet az épület életciklusa során használnak.

Az MSZ EN 15804:2012+A2:2020 Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Építési termékek kategóriáját meghatározó alapvető szabályok magyar nyelven elérhető szabvány határozza meg a fő termékkategória-szabályok szerinti adatminőség-értékelést és az adatok következetes kiválasztását, ezáltal biztosítja a környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) harmonizált módon való elkészítését, igazolását és bemutatását. Ezek alkalmazhatók a környezetvédelmi terméknyilatkozatokhoz, valamint az épületek MSZ EN 15978:2012 Építmények fenntarthatósága. Épületek környezetvédelmi értékelése. Számítási módszer szabvány szerinti környezeti teljesítményértékeléséhez. Az MSZ EN 15804 alkalmas továbbá az MSZ EN 17472:2022 Építmények fenntarthatósága. Mérnöki létesítmények fenntarthatóságának értékelése. Számítási módszerek szabvány szerinti mélyépítési munkák környezeti vizsgálatához szükséges adatok értékelésére és kiválasztására is. Az MSZ EN 17472 követelményeket és konkrét módszereket határoz meg az építési beruházások környezeti, gazdasági és társadalmi teljesítményének értékelésére, figyelembe véve az építési beruházások műszaki jellemzőit.

 

Irodalom:

MSZT 2024. július

Nagy Katalin Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása (pdf dokumentum)

Mi legyen az éghető anyagokkal az építészetben?

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok – PV panelek tűzkockázata

Érces Gergő A komplex tűzvédelem vizsgálata mérnöki módszerekkel történő tűzvizsgálat alkalmazásával (pdf dokumentum)

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 94 látogató olvasta.