Híreink

Kigyulladt a roueni katedrális

2024. július 12. 10:29

Kigyulladt a franciaországi Rouen legfőbb építészeti látványossága, a 12. században épült székesegyház. A nyilvánvaló párhuzamokon túl az eset szerencsére nem hasonlít a Notre-Dame tüzéhez – úgy tűnik, a komolyabb károkat sikerült elkerülni.


A tűz a toronyban ütött ki, amelyet először munkások próbáltak meg eloltani, majd a helyi tűzoltóságot értesítették. A riasztára mintegy 40 jármű és 70 tűzoltó érkezett a helyszínre, akiknek végül viszonylag gyorsan sikerült megfékezni a lángokat (a tűzoltósági szóvivő nyilatkozata szerint 17 órára).

– A belső tér megmenekült, és ami legfontosabb, a műalkotások is – nyilatkozta a helyszínen Rachida Dati kulturális miniszter, aki Emmanuel Macron elnök kérésére utazott oda. Mintegy huszonnyolc műalkotást „elővigyázatosságból” eltávolítottak, feltehetően azért, hogy restaurátorok ellenőrizhessék az állapotukat. 

Szerencsére a felületes párhuzamokon túl az eset nem hasonlít a 2019-es párizsi esethez, amikor a tető faszerkezetében felcsapó tűz okozott súlyos károkat a Notre Dame székesegyházban. Itt a felújítási munkálatok csak mostanra közelednek a befejezéshez.

Vissza

Ezt a hírt eddig 63 látogató olvasta.