Híreink

Gyakorlás élesben – AISCO tűzszimulátorokkal

2024. július 11. 11:01

A tűzoltók kiképzésének egyik alappillére a tűzoltás élesben történő gyakoroltatása. Fontos, hogy az, aki a porral oltót, fecskendőt kezeli, lássa és megértse, hogyan viselkednek a lángok oltás közben, mi a leghatékonyabb oltási mód. Manapság a gyakorláshoz már nem szükséges a farakások vagy üzemanyagtálcák tüzére hagyatkozni – ennél sokkal precízebben lehet egy-egy kisebb tűzesetet szimulálni. Például az AISCO kiképzésre szánt „tűzszimulátoraival”, amelyeket különféle (például kapcsolószekrény-tüzet utánzó) adapterekkel lehet kiegészíteni a minél változatosabb kiképzési programhoz. A 2024. szeptember 14-én, Budapesten zajló Tűzoltó Szakmai Napon a HESZTIA Kft. jóvoltából ismét jelen lesznek a gyártó szimulátorai.


A különféle gázüzemű és digitális tűzszimulátorokat, tűzszimulációs gyakorlókonténert, illetve a gépjárművek lítiumion-akkumulátorainál előforduló különféle tűztípusokra felkészítő szimulátoregység és füstgenerátorokat is gyártó AISCO rendkívül ötletes eszközökkel igyekszik megvalósítani a kiképzés minél élethűbbé tételét.

A HESZTIA Kft. jóvoltából az E100 tűzszimulátort már a tavalyi szakmai napon is megnézhették az érdeklődők. Az alap tálca (amely a gázbetápláláson keresztül valósítja meg a „próbatüzet”) A, B, C, F osztályú tüzek oltásának szimulálására használatos, független újratölthető akkumulátorral, valamint 230 V-os töltővel rendelkezik; a finomhangolásról álltható nyomáscsökkentő reduktor gondoskodik, a két keréknek és a kompakt méretnek, valamint alig 21 kilós tömegnek köszönhetően gyorsan telepíthető.



AISCO tűzszimulátor kapcsolószekrény adapterrel a tavalyi Tűzoltó Szakmai Napon, Balatonföldváron

A valósághű és pontos lángszimulációért azonban a különféle feltétek felelnek, amelyek a lángképet hivatottak változatni. Van közöttük

  • farakást,
  • ipari szerelvényt,
  • papírkosarat,
  • monitort,
  • gázpalackot,
  • elektromos motort,
  • elektromos kapcsolószekrényt,
  • gumiabroncsot „szimuláló” adapter is, amelyekkel rengeteg szituáció gyakoroltatható minél valósághűbben.

Az AISCO tűzszimulátorok magyarországi forgalmazója a HESZTIA Kft.

 

Tűzoltó Szakmai Nap

Helyszín: BM Heros Zrt. telephelye (1106 Budapest, Ezüstfa u. 8.)
Időpont: 2024. szeptember 14.
Jelentkezés: mtsz.kiallitas@gmail.com (2024. aug. 28-ig!)

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 55 látogató olvasta.