Híreink

Tűz egy dél-koreai akkugyárban: huszonhárman haltak meg a mérgező füstben

2024. július 10. 20:15

Több médium beszámolt róla, hogy június 24-én a dél-koreai Hvaszongban 23 dolgozó meghalt, amikor egy lítiumion-akkumulátorokat gyártó üzemben több akkumulátor felrobbant. Hazai szempontból is muszáj rámutatni a veszélyekre: a dolgozók ugyanis a helyszínen nyilatkozó tűzoltó szakember szerint néhány lélegzetvétel után eszméletüket veszthették az erősen mérgező füstgázok miatt. Ahogy a legtöbb tűznél, itt sem a lángok, hanem a füstmérgezés lehetett a halál oka – csakhogy a szakértők szerint ennél az esetnél az eszméletvesztés 15 másodpercen belül következett be.


A gyárban több, mint száz ember dolgozott, amikor robbanássorozat hallatszott a második emeletről, ahol a lítiumion-akkumulátorokat tesztelték és csomagolták. A robbanások oka egyelőre tisztázatlan, a tüzet nagyjából hat óra elteltével sikerült nagyrészt eloltani.

Nem csupán a dél-koreai gyárak sajátossága, hogy munkaerő-kölcsönzőkkel együttműködve töltik fel az üres állásokat – az Aricell tűzben érintett üzemében dolgozó összesen 103 munkás több, mint fele közvetített munkaerő volt. A kutatások szerint ezek a munkások a leginkább veszélyeztetettek a tűzben, mivel a munkavédelmi ismereteik erősen hiányosak, gyakran nem ismerik a menekülési útvonalakat, sőt, az üzemek alapvető felépítését sem. A tűzben tizenhét kínai és egy laoszi állampolgár halt meg, ők nagy valószínűséggel vendégmunkások lehettek.

 

Füstmérgezés – de gyorsabban, mint egy „átlagos” tűznél

A helyszínen nyilatkozó tűzoltó szakember szerint a munkások valószínűleg 15 másodpercen belül, „egy-két lélegzetvétel után” elvesztették az eszméletüket az erősen mérgező füstgázok miatt, amelyek a lítiumion-akkumulátorok égésénél felszabadultak. A füstmérgezés az „átlagos” tüzek esetén is első számú halálok, ugyanakkor a lítiumion-akkumulátorok égése olyan mérgező vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek hatása sokkal erősebben jelentkezik. Az eltűnt személyeket mobiltelefonjaik jelzései alapján találták meg, amelyek alapján a gyár második emeletén tartózkodtak. Megállapították, hogy az elhunyt munkások valószínűleg nem tudtak lemenekülni a lépcsőn a földszintre. Huszonkét holttestet találtak a gyárban, míg egy áldozat később a kórházban halt meg. Nyolcan megsérültek, közülük ketten súlyos állapotban vannak. A holttestek többsége súlyosan megégett, így időbe telik majd azonosítani mindegyiket.

 

Közel 150 tűzoltó

A helyszínre 145 tűzoltót és 50 tűzoltó járművet vezényeltek ki. A robbanások okozta tüzet az első robbanás után körülbelül hat órával, 15:10-kor sikerült eloltani. A további robbanásoktól való félelem késleltette a belépést, mert mintegy 35 ezer akkumulátort a második emeleten, míg további akkukat más területeken tároltak. A légi felvételeken hatalmas fehér füstfelhők gomolyognak ki a szerkezetből, és robbanások gördülnek át az épületen.  A tűzoltók száraz homokkal oltották el a tüzet. Több órába telt, mire a tüzet sikerült megfékezni, és a folyamatban lévő kémiai reakciók miatt még sokáig fennállt a visszagyulladás veszélye.

 

A hatóságok még vizsgálják a tűz okát és az eset körülményeit. Dél-Korea egyébként élen jár az elektromobilitásban, a helyi Hyundai Motor, valamint leányvállalata, a Kia folyamatosan azon dolgozik, hogy a belsőégésű motorokról teljes mértékben az elektromos meghajtásra térjenek át, ehhez pedig szükség van a lítiumion-akkumulátorok gyártására.

Vissza

Ezt a hírt eddig 458 látogató olvasta.