Híreink

Az NFPA új szabványt javasol az akkumulátorok biztonságára

2024. július 04. 13:57

Új, átfogó, az akkumulátorok teljes életciklusára és minden aspektusára vonatkozó szabványon dolgozik az Amerikai Tűzvédelmi Szövetség (NFPA). Az anyag szakmai szempontból hiánypótlónak tekinthető: a tervek szerint a tárolástól a használaton át egészen a hulladékkezelésig minden benne lesz, ami az akkumulátorok tűz-, robbanás- és egészségbiztonságával kapcsolatos. A jelenleg véleményezés alatt álló tervezet sorsát érdemes figyelemmel követni, és itthon is tanulni belőle, hiszen az akkumulátorok az élet minden területén körülvesznek minket, és ez nagy valószínűséggel nem változik meg egyhamar.


Az akkumulátorokat egyre több területen alkalmazzák: a ház körüli termékektől kezdve a mikromobilitáson át az elektromos járművekig és a közüzemi energiatároló rendszerekig. Az általuk jelentett kockázatok megfelelő kezeléséhez az akkumulátorok biztonságának holisztikus megközelítésére van szükség. Ideális esetben az akkumulátorok biztonságát a teljes életciklus során figyelembe kell venni: a nyersanyagok tárolásától és az akkumulátorgyártástól a raktárban történő tároláson át a szállításig, a felhasználásig, a másodlagos felhasználásig és végül az újrahasznosításig vagy ártalmatlanításig. Jelenleg léteznek olyan szabályzatok és szabványok, amelyek az akkumulátorok biztonságának szempontjaival foglalkoznak, de a helyzet nem ideális. Már eleve a tengerentúli szakemberek is az NFPA 855-ös számú, eredetileg a helyhez kötött energiatároló rendszerek telepítésére vonatkozó szabványhoz fordulnak, ha az akkumulátorbiztonsági irányzatokról van szó – nagy szükség van ugyanakkor egy átfogó anyagra, amely teljes képet alkotva harmonizálná az összes vonatkozó szabályzatot és szabványt.

Az új szabványjavaslat – előzetes nevén spártai egyszerűséggel NFPA 800 Akkumulátorbiztonsági Szabályzat – a tervek szerint az NFPA másik, sokat forgatott szabványához – az NFPA 1 Tűzvédelmi Szabályzathoz – hasonlóan egyfajta átfogó, mindenre kiterjedő anyag lenne. A szabvány a meglévő és jövőbeli szabványokra támaszkodik majd az akkumulátorok életciklusainak és biztonsági elemeinek átfogó lefedettsége érdekében.

 

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az anyag várhatóan egységes tűzvédelmi és biztonsági szabályokat ír elő az akkumulátorok teljes életciklusára vetítve. Egyszerűen szólva: rögzíti azokat a szabályokat, melyeket be kell tartani az akkumulátorok biztonságos

  • (használaton kívüli) tárolásához,
  • használatához,
  • hulladékként történő kezeléséhez. 

A szabvány a tervek szerint a már meglévő egyéb előírásokra és szabványokra hivatkozva pontos útmutatásokat fog adni az akkumulátorokban található nyersanyagok tűz- és robbanásbiztos kezeléséhez, tároláshoz, töltéshez stb.

 

Ezzel kapcsolatos további információk a www.nfpa.org/batterysafety oldalon találhatók.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 142 látogató olvasta.