Híreink

A jogosult személyek már elektronikusan naplóznak. És a jelzőberendezések?

2024. június 26. 07:00

A 2020-as OTSz 5.1 és TvMI 4.4.5.2 óta tudjuk, hogy az elektronikusan vezetett naplózás mint a papíralapú naplók alternatívája választható. De mit jelenthet és mire lehet jó az ott olvasható „adatrögzítő berendezés” általi naplóbejegyzés? A fiREG.hu Kft. által elsőként megvalósított elektronikusan vezetett naplóra vonatkozó követelmények ma a TvMI 4.5.5.2 pontjától olvashatók. Az ebből idézett szöveg gyakorlati alkalmazhatóságát vizsgáljuk meg írásunkban.


Mi az előírás?

4.5.5.2. Az OTSZ előírásainak megfelel az az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési napló, amely az alábbiakat teljesíti: 
a) az adatrögzítés 
aa) adatrögzítő személy által (elektronikusan számítógép, okostelefon vagy tablet segítségével), vagy 
ab) adatrögzítő berendezéssel (amely az érintett berendezés állapotjelzéseit automatikusan továbbítja, illetve fogadja) történik; 

Megjegyzés: Az adatrögzítő berendezéssel megvalósított ellenőrzési mód az üzemeltetői ellenőrzéseket helyettesítheti, de az adatok hitelességéért ebben az esetben az üzemeltető vagy az általa megbízott karbantartó szervezet felel.

 

Automatizálás magasabb szinten

Az adatrögzítő személy által bejegyzési lehetőség már 2020 óta él. Jogosult személyek naponta több, mint ötezer karbantartói és még több üzemeltetői ellenőrzést jegyeznek; ez így több, mint 10 ezer bejegyzést jelent – és ez a szám folyamatosan növekszik. A digitalizáció ilyen irányú térhódítása nem megkérdőjelezhető. De mire lehet jó, hogy már a 2020-as TvMI is említést tesz „adatrögzítő berendezés” általi bejegyzésről, rögzítésről?

– Az elmúlt időszakban több szakmai partnerrel együttműködve jelentős munkát invesztáltunk abba, hogy sokkal magasabb színvonalra emeljük a beépített jelzőberendezések, átjelző berendezések naplózási lehetőségeit – számolt be Horváth Gábor fiREG alapító a szakmai kutatásról. – Mivel a fiREG beépített tűzjelzó naplózó modulját, hasonlóan a többi modulhoz, egyre többen használják, felmerült az igény arra, hogy a szakmai színvonal megtartása, esetleges növelése érdekében fejlesztésekre volna szükség. Alaposan körbejárva az igényeket és korszerű berendezésekben rejlő lehetőségeket, több partnerrel együttműködve fejlesztésekbe kezdtünk, melynek eredményei várhatóan az idén elérhetők lesznek.

 

Pontosabb, részletesebb naplók, minél kevesebb emberi munkával

Jelenleg például a beépített tűzjelző berendezések napi tesztjeit manuálisan indítják, majd eredményét rögzítik a naplóba. Legyen az elektronikusan vezetett napló vagy papír alapú. Amennyiben egy berendezés tesztje megfelelő eredményt jelez, ez akár automatikusan bekerülhet a naplóba. Sőt! Akár a teszt is indulhat bármikor, automatikusan és elegendő akkor riasztani a személyzetet, ha bármi rendellenesség adódik. Akár egy időszakos felülvizsgálat pontos eredményei is bekerülhetnek a naplóba, emberi beavatkozás nélkül. 

Természetesen ennél sokkal több lehetőség adódik, de ilyen és hasonló megoldásokra érdemes gondolni a közeljövőben.

Sok még a megválaszolandó kérdés a kutatnivaló a projektben, de az irány egyértelműen látszik: minél kevesebb emberi munkával minél pontosabb, részletesebb és érthetőbb naplók keletkezzenek. Ezzel emelhető a tűzbiztonság, valamint az üzemeltetők számára is egyszerűbb felkészülni az auditori, biztosítói, hatósági ellenőrzésekre.

A fejlesztésről továbbra is beszámolunk a Védelem Online-on és a Tűzvédelem hasábjain.

 

www.fiREG.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 100 látogató olvasta.