Híreink

EN 13502-2 szerinti osztályozás, nem csak hőszigetelt szendvicspanelekre – Kis szabványváltozás, a végén nagy durranással!

2024. június 27. 07:00

A jogszabályok változása mellett szabványfronton apró, de bizonyos területeken akár jelentősen érezhető a hatása szerzőnk által bemutatott szabványváltozásnak. Aki mindennap azzal kell, hogy átbogarássza az előző nap uniós szabványváltozásait, az ne olvassa tovább, aki nem, az innen naprakész információkhoz juthat. A vége tényleg nagy durranás!


MSZ EN 13501-2. 2016-ból 2023-ba

Ez a szabvány fontos szerepet tölt be az építőipari termékek és gyártóik életében, hiszen meghatározza az építési termékek és épületelemek osztályozási módszerét a tűzállósági és/vagy füstzárási (FIGYELEM, EZ ÚJ!) vizsgálatokból és/vagy mechanikai vizsgálatokból származó adatok felhasználásával, amelyek a vonatkozó vizsgálati módszer közvetlen alkalmazási területéhez tartoznak.

Bár a szabvány a közvetlen alkalmazási területtel foglalkozik, de tartalmaz instrukciókat a kiterjesztett alkalmazási területtel (EXAP) kapcsolatosan is, definiálva a megfelelő EXAP szabványokat.

Az EN13501-2 szabvány 2016-ban egy jelentősebb ráncfelvarráson esett át, és tavaly kapott egy újabb korrekciót, ami nem feltétlenül járt érzékelhető változásokkal minden építési termék tekintetében.

 

Mely főbb termékcsoportokra terjed ki?

  • tűzelhatároló funkció nélküli teherhordó elemek,
  • tűzelhatároló funkcióval rendelkező teherhordó elemek, üvegezéssel, működtetéssel és rögzítési módokkal, illetve anélkül,
  • az építmény elemeinek vagy részeinek védelmére szolgáló termékek és rendszerek
  • nem teherhordó elemek vagy építményrészek, üvegezéssel, működtetéssel és rögzítési módokkal vagy azok nélkül,
  • tűzvédelmi képességgel rendelkező fal- és mennyezetburkolatok.

 

Egy kis anomália

Ha végigböngésszük az OTSZ-ben előírt követelmények teljesítésére alkalmazott megoldásokat taglaló TvMI-ket, akkor többen is megtalálható az EN 13501-2-re hivatkozás, de csak a tűzterjedési elleni védelemmel foglalkozó, TvMI 1.6:2024.02.01 számú irányelv jelöli a szabvány évszámát is. Márpedig egy szabvány, ahogy a jogszabály is, az évszámmal együtt értelmezhető.

 

Hőszigetelt szendvicspanelek tűzállósági paraméterei

Bár az módosítások több új területekre is kiterjednek, mint például

  • a tűre duzzadó tűzgátló rácsok, vagy
  • a füstzárás, mint új osztályba sorolási érték,

én most a szakterületemhez szorosan csatlakozó, hőszigetelt szendvicspanelekkel kapcsolatos változásokat szeretném röviden bemutatni.

A hőszigetelt szendvicspanelek a szabvány 7.5-ös, nem teherhordó térelhatároló funkcióval rendelkező elemekkel foglakozó részében találhatók.

A 7.5.2 fejezet a belső válaszfalakra, a 7.5.3 a homlokzati falakra, a 7.5.4 pedig az önálló tűzállósággal rendelkező álmennyezetekre vonatkozik.

Maguk a változások alapvetően nem érezhetők, ha valaki csak a magyar előírásoknak megfelelő követelményeket tekinti.

Az alábbi példa mutatja, hogy például válaszfalak esetén az alkalmazható osztályba sorolást tartalmazó táblázat a 2016-os szabvány verzióban még jóval kevesebb hivatalosan deklarálható értéket tartalmazott, mint jelenleg:

 

2016

 

2023

Arra azért láthatóan ügyelni kell, hogy a két szabványverzióban eltérő a táblázatok sorszáma.

 

Mi volt eddig?

Egyes vizsgáló laboratóriumok az új szabvány megjelenése előtti időszakban a hivatalos, osztályba sorolást mutató értékek mellett lábjegyzetben feltüntették a nem hivatalos értékeket is. Van olyan EU-s ország, például Románia, ahol a nemzeti követelményeknek csak nem hivatalos értékekkel lehetett eddig megfelelni. A Teljesítménynyilatkozat kiadásánál ez nekünk gyártóknak sok fejtörést okozott, hiszen az EU Irányelv csak a műszaki előírásnak (ilyen a harmonizált uniós szabvány is) megfelelő értékeket engedett abban feltüntetni.

Példa tűzállósági osztályozásra a 2016-os szabvány szerint:

 

Mi lesz így a meglévő minősítésekkel?

Aki már látott tűzvédelmi teljesítményt osztályozó jegyzőkönyvet, akkor annak a végén legtöbbször már nem talál lejárati dátumot, hanem csak egy nyilatkozatot, miszerint az osztályba sorolás mindaddig érvényes, amíg

  • a termék,
  • az alkalmazási kör,
  • a szabvány, vagy
  • a szabályozás meg nem változik.

Itt most szabványváltozással van dolgunk a 2023-ban vagy azelőtt született dokumentumok esetében.

Egyes laboratóriumok, így például a FIRES is, a sok (digitális) papírmunka elkerülése érdekében kérésre adnak ki olyan nyilatkozatot, mely szerint az eredeti jegyzőkönyvben foglalt értékeket - a lábjegyzetben szereplőket is - immáron hivatalosnak tekintik, a jegyzőkönyv érvényben tartása mellett.

 

És mi az a nagy durranás?

Ami számunkra, vagyis uniós állampolgároknak és az EU-ban bejegyzett vállalkozásoknak egy fontos fejlemény, mely szerint a közeli jövőben minden uniós harmonizációs folyamaton átesett szabvány, többek között ez EN13501-2 is, díjmentesen elérhető lesz számukra.

Ennek jogi hátteréről itt olvashat bővebben: judgement of the European Court of Justice in the Case C-588/21 P

A hivatalos közlemény ez év márciusában jelent meg, és az Európai Bizottság, az európai szabványügyi szervezetek, a CEN-CENELEC és a nemzeti szabványügyi testületek együtt dolgoznak egy megközelítésen ennek megvalósítására. A hozzáférés feltehetően olvasási platformokon keresztül történik majd, melyek hamarosan megjelennek az Európai Unióban.

 

Kiss Attila műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 73 látogató olvasta.