Híreink

Magánszálláshelyek: hol nem kötelező tűzvédelmi szabályzat készítése?

2024. június 25. 08:04

Sorozatunkban az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvény tűzvédelemre gyakorolt hatásait próbáljuk összegezni. Egyik ilyen hatás a törvény 18. pontjában szereplő „A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítása”. Látszólag nem sok köze van a tűzvédelemhez, de a tűzvédelmi szakembereket a Tűzvédelmi Szabályzat készítése kapcsán érinti.


Mint ismeretes, az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggően 2024. január 1-től módosult „A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény”.

E szerint:

nem kötelező tűzvédelmi szabályzatot készíteni: (19.§ (1) bekezdés a, b, c pontja)

  • ha ötvennél kevesebb munkavállalót alkalmaznak;
  • ha a legnagyobb helyiségük befogadóképessége kisebb 50 főnél;
  • a 10 főnél kisebb befogadóképességű kereskedelmi szálláshelyeknél. 

Az említett, az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvény 18. pontja módosítja a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. §-a 39. pontját. Ez a módosítás tulajdonképpen a fogalom kiterjesztését jelenti, amennyiben magánszálláshelynek ismeri el az emberi tartózkodásra alkalmas gazdasági épületet is.  

A jogszabály eredeti szövegében kövér betűkkel jelöltük a változást.

Eszerint A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 39. pontja helyébe a következő rendelkezés lép”: (E törvény alkalmazásában:)

  • „39. magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás, üdülő vagy emberi tartózkodásra alkalmas gazdasági épület, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc darab, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat darab,”

Vagyis lakás, üdülő vagy emberi tartózkodásra alkalmas gazdasági épületben akkor is, ha magánszemély vagy egyéni vállalkozó üzemelteti 10 fő befogadóképesség felett kötelező tűzvédelmi szabályzatot készíteni!  A tűzvédelmi törvény hatálya pedig nemcsak a magyar állampolgárokra, hanem a Magyarország területén tartózkodó a magánszemélyekre és jogi személyekre is kiterjed.

Mindez a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatálya alá tartozik, mivel az a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységek folytatásának alapvető követelményeire terjed ki.

 

Ebben a témában érdemes elolvasni korábbi cikkünket is!

Vissza

Ezt a hírt eddig 172 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: