Híreink

Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia – Hősies erőfeszítés

2024. június 24. 07:21

Minden elismerést megérdemelnek a 2024 június 20-án, Kecskeméten és Online tartott konferencia szervezői és előadói. Hősies erőfeszítést tettek a tűzvizsgálat fontosságának, a tűzmegelőzésbe és nem mellesleg a tűzoltásba való visszacsatolás jelentőségének bemutatására, az ebbe vetett hitünk fenntartására.


A megnyitók, köszöntők után rögtön Nagy Péter tűzoltó alezredes nyitóelőadásából kiderültek a tavalyi évben végzett hatósági tűzvizsgálatok statisztikai adatai. A vizsgálatok száma, területi eloszlása, megindításuk okai, a keletkezési okok alakulása, a vizsgálatokra fordított idő és kilométerfutás. A vármegyékben 12-33 közötti vizsgálat zajlott, ennél több 43 Hajdu-Biharban, 75 Pest vármegyében és 94 Budapesten. Megtudhattuk, hogy a cél a III. riasztási fokozat helyett a IV. riasztási fokozattól legyen kötelező területtüzeknél a tűzvizsgálat és az e szemle jegyzőkönyvekben is változások lesznek.

A hatóság által végzett tüzek vizsgálata a továbbiakban nem került szóba.

A konferencia gerincét a külföldi tűzesetek rendelkezésre álló adataiból az előadók által levonható következtetések tették ki. Ezekről tűzvizsgálati információk nem állnak rendelkezésre, így értelemszerűen csak erre volt lehetőség.

Dr. Takács Lajos Gábor a párizsi Notre Dame tűzesete kapcsán a korabeli templomok építészeti kialakításáról és tetőszerkezeteiről mutatott be képeket és a Notre Dame tűzjelzésével kapcsolatos anomáliákat elemezte, valamint ennek kapcsán a Kölni dóm tűzvédelmi koncepcióját mutatta be.

Szikra Csaba és Veresné Rauscher Judit a koppenhágai régi tőzsdeépületben keletkezett tűzeset idején, egy konferencián éppen a városban tartózkodott és a tűzoltó parancsnok előadása valamint az épület története kapcsán beszélt az így levonható tapasztalatokról. Érdekes, izgalmas, de az esetről tűzvizsgálat még messze nincs. Ettől függetlenül fémlemez tetőfedés, az állványzat és az azt borító háló tűzoltást akadályozó szerepe, valamint az a tény, hogy egy ponton belátták a tűzoltás kudarcát és az értékmentésre koncentráltak tűzoltás taktikai szempontból megérne egy bővebb elemzést. Az értékmentés viszont sikeres volt. Minden kihoztak az épületből egyedül IV. Keresztély mellszobra volt túl nehéz.

Lestyán Mária és Király András tűzvizsgálati szakértői tapasztalatai alapján elemezték a hazai építési hibák és építési termékek szemszögéből a hamis biztonságérzet kialakulását és továbbélését. A tervezők számára tanulságos esetlistát mutattak be.

Dr. Majorosné dr. habil. Lublóy Éva Eszter látszólag kakukktojás, de a tűzmegelőzésbe és a tűzoltásba való visszacsatolást nagyban segítő előadást tartott az acél tartószerkezetek fajtáinak tűzeseti viselkedéséről, az alátámasztással való kapcsolatáról és az ezeket érintő tűzesetekről, valamint azok tapasztalatairól.

Decsi György és Dobai Gergely tűzoltó alezredes a rendelkezésre álló adatok alapján (ami hazai értelemben bőségszaru) egy amerikai logisztikai központ tűzeseti tapasztalatait tűzvédelmi tervezői és tűzoltási beavatkozási szempontok alapján elemezték. Decsi György ezt kiegészítette a nagy csarnok épületek hazai szabályozásának bemutatásával. Attól is szakmai csemege a tűz, mert a tűzoltást követően perlik a tűzoltóságot.

Ezt követően két profi tűzvizsgálati szakértő Farkas Sándor a terményszárítókkal kapcsolatos tanulságos tűzeseteket, majd Ozsvár Zoltán a mezőgazdasági géptüzek vizsgálati tapasztalatait mutatta be, ahogy a nagykönyv szerint illik.

A konferencia záró előadásában a létesítési és használati problémák egymásra hatására visszavezethető diszkótüzekről gyűjtött külföldi tapasztalatokat, a tűzesetek következményeit és tanulságait Gyapjas János tűzoltó ezredes vette sorra.

A bevezetőben jelzett fontosságot, a konferenciát a helyszínen és az online térben követők magas száma is mutatta.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 96 látogató olvasta.