Híreink

Tűz egy önkéntes tűzoltóság szertárában – Amerikában

2024. június 14. 07:00

Súlyos károkat okozott egy tűz egy USA-beli kistelepülés önkéntes tűzoltósági szertárában, amelyet a hatóságok az ott töltött lítiumion-akkumulátorokra vezettek vissza. Az ehhez hasonló eseteknek fontos tanulsága(i) lehet(nek) a tűzoltói gyakorlatra nézve is.


A május 22-én késő este kitört tűznél a helyi, stacyville-i önkéntes tűzoltók mellett több szomszédos település tűzoltói is beavatkoztak. Habár a lángokat gyorsan sikerült elfojtani, a szertár – tekintettel a településtípusra jellemző könnyűszerkezetes építési módra – súlyosan károsodott.

Komoly tanulság az eset kapcsán, hogy a tűz egy olyan belső szertárpolcon keletkezett, ahol a különféle eszközök akkumulátorait töltötték; a tűzvizsgálatot végző szakértők szerint pedig maga az egyik ilyen akkumulátor hibája okozhatta a tüzet. Az akkumulátoros feszítő-vágók, emelők stb. Magyarországon is terjedőben vannak, így a lítiumion-akkumulátorokra vonatkozó biztonsági előírások ismerete és betartása különösen fontos:

  • a töltést mindig olyan környezetben végezzük, ahol nincsenek éghető anyagok,
  • lehetőség szerint ne hagyjunk töltés alatt lévő akkumulátort felügyelet alatt, főleg hosszú időre (pl. éjszakára),
  • mindig az adott eszköz gyári akkumulátorait használjuk, gyári, vagy legalábbis megbízható forrásból származó töltőadapterrel.

 

Stacyville, Maine

Stacyville adatai alapján a tipikus, vidéki amerikai kistelepülés képe rajzolódhat ki előttünk: 102 négyzetkilométeres területen összesen 380-an lakják. (A csúcs egyébként a második világháború környékén volt a népszámlálási adatok szerint, de akkor is csak 717-en laktak itt.) A 3,7 lakó/km2-es népsűrűség finoman szólva is „szellős”, így a helyi tűzoltóságnak viszonylag nagy távolságokat kell bejárnia.

Komoly problémát jelent, hogy bár viszonylag sok eszközt sikerült „megmenteniük”, nincs hová tenni őket (Facebook-oldalukon azóta nem posztoltak még a megoldásról). Szintén kihívás lesz a megsérült eszközök pótlása is, mert a tűzoltók nyilatkozata alapján a kicsi vidéki településen nincs tőkeerős vállalkozás, az önkormányzat pénzügyi helyzete így komolyabb bevételek híján nem túl stabil.


A tűzoltó állomás a tűz előtt

Vissza

Ezt a hírt eddig 117 látogató olvasta.