Híreink

Túlnyomásos ventillátorok – MixVA tartozékkal háromszoros hatékonyság

2024. június 12. 08:32

A nagy térfogatú épületekben, például raktárakban és gyártócsarnokokban a füsteltávolítás komoly kihívást jelent a tűzoltóknak, ha nincs beépített hő- és füstelvezetés. Ezért a mobil túlnyomásos ventilátorok alkalmazása jelentős előrelépés a tűzoltóságok számára a tűz elleni védekezésben. Lehet ezek hatékonyságát növelni?


Úgy tűnik, igen: a Dönges cégnél szabadalmaztatott MixV eljárás három mobil ventilátorral megoldotta a nagy terek füsteltávolításának problémáját – és fejlesztője egy egyszerű, de rendkívül hatékony komponenssel optimalizálta: a MixVA-val, a mobil ventilátorok tartozékával.

Az közismert, hogy túlnyomásos ventilátor használata során a szellőztetendő területeken enyhe túlnyomás alakul ki a környezethez képest, az égési folyamatok által okozott nyomásnövekedésen felül. Az így megnövelt nyomáskülönbség az alacsonyabb nyomású területek felé irányuló fokozott légáramlást indukál. Kialakul egy áramlási kúp, amely biztosítja a túlnyomás kialakulását.

A nagy terek nagy ventilátorokkal viszonylag könnyen füstmentesíthetők; ugyanakkor ilyen berendezések nem állnak elég gyorsan rendelkezésre, ezért a füsteltávolítást a gépjárműfecskendőkön lévő mobil ventilátorokkal kell elvégezni. A MixV módszerhez három ilyen ventilátorra van szükség, amelyeket meghatározott felállásban kell telepíteni, ezzel pedig a hatékonyság jelentősen növelhető. A mérések szerint a MixVA akár háromszor nagyobb térfogatáramot generál, mint a hagyományos mobil ventilátorok, így a füstgázok gyorsabban lehűlnek, vagyis padlószint közelébe süllyednek – és itt jön képbe a másik két ventilátor, amely a padlóhoz közeli elszívónyílásokon keresztül el tudja távolítani a lesüllyedt füstöt az épületből.

 

Közel háromszoros teljesítménynövekedés

A MixVA nevű kiegészítő

  • alkalmas minden olyan mobil ventilátorhoz, amelynek kör alakú, hengeres háza 16 és 18 coll közötti kilépőnyílással rendelkezik.
  • a hengeres házra csúsztatható, és egy beépített feszítőpánttal rögzíthető, használat után pedig kis csomagméretűre összecsukható, így kevés helyet igényel, és kiegészítő felszerelésként szállítható.
  • a nagy térfogatú ingatlanokban való használaton kívül ideális például a szennyező anyagok kiszorításánál, de amint látható, a meglévő túlnyomásos ventillátorunk teljesítményének fokozásához is.

www.shop.doenges-rs.de

Vissza

Ezt a hírt eddig 106 látogató olvasta.