Híreink

RENEO – Megújuló energia szakkiállítás a CONSTRUMA részeként

2024. április 15. 08:21

Az idei évben (2024-ben április 10-14. között) tartott 42. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításon belül a megújuló energiához kapcsolódóan a jövő építőipari kihívásai – az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok és a fenntarthatóság – álltak a fókuszban, s mindez tűzoltó szemmel is kiemelt figyelmet érdemel.


A csokron belül a RENEO megújuló energia témakör a látogatók körében folyamatosan az egyik legnépszerűbb terület. A slágertéma a napenergia hasznosítása. A zöld környezet megteremtését célzó, a környezettudatos megoldások: napelemek mellett a hőszivattyús megoldások és növekvő számban az energiatárolás. E rendszerek működésének és működési kockázatainak megismerése alapvető fontosságú a tűzmegelőzési és a tűzoltási szakemberek számára is.

Nem csak az iparág újdonságait láthattuk, de az itt bemutatott megoldások előrevetítik a fejlődési irányokat, segíthetnek a tájékozódásban és a megismert megoldások biztonsági szempontú feldolgozásával a szakmai képzésben is.

Különösen annak fényében, hogy az idei „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázatból egyértelműen kiderül, hogy a lakossági pályázók két megoldás közül választhatnak:

  1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,
  2. tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Mindkét megoldásban az energiatárolás az új elem, s ez – hasonlóan a napelemes rendszerekhez – a tárolók számának gyors növekedéséhez vezethet.

Ami számunkra a kihívást jelenti, a tárolókapacitás növelhetősége, esetleg a párhuzamos üzemeltetés lehetősége, egyszóval a rugalmasság. Másrészt a védelem szintjei és megoldásai.

  • Túltöltés, túlmelegedés, elektromos túlterhelés.
  • A külső behatásoknak, ütődéseknek való ellenállás.
  • A rendszer működési hőmérséklet tartománya.
  • Extrém körülmények (pl. árvíz, belvíz) közötti biztonságos működése, más néven az IP védelem szintje.
  • Beépített tűzérzékelés és esetleg hatékony tűzelfojtás vagy oltás.
  • Más védelmi módok, pl. túlnyomás elvezetése.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 110 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: