Híreink

Különleges drón az ausztrál bozóttüzek leküzdésére

2024. április 12. 08:12

Az ausztrál kormány legutóbbi bejelentése alapján 3 millió ausztrál dollárral száll be a Vertiia nevű hibrid óriásdrón fejlesztésébe. A hamarosan piacra kerülő jármű több szempontból is különleges: elektromos üzemben 250 km, a tervezett üzemanyagcellával felszerelve 800 km hatótáv, függőleges fel- és leszállás, dönthető rotorok.


A hol óriás mentődrónként, hol repülő autóként aposztrofált, az AMSL Aero által fejlesztett Vertiia meglehetősen furcsa madár. A nyolcrotoros gép fel- és leszállni ugyanúgy képes, mint a kisebb drónok vagy a helikopterek; ugyanakkor felszállás után a szárnyrendszer rotorokkal szerelt részét megdöntve úgy halad, mint egy repülőgép.

A gyártó közlése szerint ez a furcsa szárnyelrendezés, az ún. box wing (dobozszárny vagy zárt szárny) aerodinamikai értelemben rendkívül hatékony, ugyanazt a hatást a hagyományos szárnyfesztáv felével elérhetik, így a gépnek sokkal kisebb felület szükséges a felszálláshoz. 

Az AMSL Aero mellé a finanszírozással együtt többek között olyan partnerek is bekapcsolódnak, mint a Sydney-i Egyetem szakértői; a cél az, hogy a Vertiia egy tűzoltó prototípusát kidolgozzák, amely alkalmas lehet flottában üzemeltetve az ausztrál vegetációtüzek leküzdésére. Habár a gép alkalmas lenne pilóta fogadására is, a tűzoltó változatokat távoli irányítással, vagyis drónként üzemeltetve tervezik működtetni. A gépek szerepe várhatóan inkább az erdőtűzoltás támogatása lesz (értelemszerűen nem kizárólagos oltógépként fog működni, és egyhamar nem fogja leváltani az oltóhelikoptereket), ugyanakkor a nagy hatótáv és az emissziómentes működés egybecseng az ausztrál kormány céljaival. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 131 látogató olvasta.